Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega treba da jedeno speltu?

Zbog čega treba da jedeno speltu?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Zbog čega treba da jedemo speltu?

U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom zdravlju. Na primer, danas se često koristi brašno od spelte. Veruje se da ne sadrži štetne „hemikalije“, da nema glutena, ima više vitamina i hranljivih sastojaka uopšte od drugih žitarica.

Koristi od spelte

Sadrži korisne proteine, kao i neke esencijalne aminokiseline, ugljene hidrate, vitamine iz grupe B i nikotinsku kiselinu, što je posebno važno za one koji se bore sa lošim holesterolom i naslagama u krvnim sudovima. Spelta sadrži i fosfor, kalijum i magnezijum, kao i mnoge druge minerale: kalcijum, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, selen i cink. Celuloza u njenom sastavu poboljšava crevnu peristaltiku i stanje mikroflore, metabolizam, pomažući u borbi protiv viška kilograma, a takođe uklanja toksine iz tela.

Speltu često konzumiraju vegani, jer je odlična alternativa proteinima. Omogućava povećanje efikasnosti tela i stimuliše funkcionisanje digestivnog trakta. Ova žitarica će vam takođe pomoći da se rešite zatvora i zasitite telo raznim hranjivim sastojcima kako biste ojačali imunološki sistem.

Spelta

Redovna upotreba spelte povećaće vam ukupnu izdržljivost, a takođe je i vrlo korisna hrana ako patite od anemije. Takođe će pomoći u stabilizaciji pritiska i nivoa glukoze u krvi. Blagotvorno deluje na cirkulaciju i sastav krvi, stanje krvnih sudova i kože. Kozmetolozi iz različitih zemalja koriste brašno od spelte kao sastojak različitih maski, jer on čini kožu glatkom i mekom, a kosu sjajnom.

Proizvodi koji se koriste u mršavljenju uvek su izazivali pažnju žena. Ako i vi želite da smršate, preporučujemo vam da obratite pažnju na ovaj proizvod. pelta je niskokalorična hrana, ali s druge strane stvara sitost i idealan je proizvod ako ste na dijeti.

Koristi od spelte za žene

Za slabiji pol spelta poboljšava opšte stanje organizma. Takođe pomaže u obnavljanju reproduktivnih funkcija. To se dešava zbog stimulisanja ženskih polnih hormona i jačanja mišića materice. Takođe je odlična preventivna mera protiv razvoja neoplazmi u mlečnoj žlezdi.

Koristi od spelte za muškarce

Za jaču polovinu čovečanstva ova žitarica je korisna ne samo zato što poboljšava opšte stanje, već i stimuliše muške polne hormone. Ovo smanjuje rizik od neplodnosti i sprečava razvoj karcinoma. Muškarci koji redovno konzumiraju speltu nikada se neće suočiti sa problemima povezanim sa smanjenim libidom.

Koristi od spelte za decu

Konzumiranje spelte
Fotografija: Eva

Za najmlađe je spelta takođe veoma korisna, ali pod uslovom da dečje telo normalno apsorbuje gluten. Žitarice možete početi davati od 8 meseci, a možete početi sa minimalnim količinama jer sadrže gluten. Počnite sa jednom kašičicom i ako je sve u redu, a zatim možete postupno povećavati porcije.

Sve u svemu, svaka hrana je korisna, ali u umerenim količinama i bez preterivanja. Vodite računa o svom zdravlju i redovno konzumirajte speltu. Videćete koliko brzo će vam telo zahvaliti i videćete prve odlične rezultate korisne i zdrave hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest