bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Praktična upotreba kore pomorandže

Praktična upotreba kore pomorandže

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Inovator
64413
Kora pomorandže

Slatka pomorandža je drvo citrusa poreklom iz Istočne Azije. Ovo čudesno voće, bogato vitaminom C, prelazi dugačak put pre nego što stigne do našeg stola.

Pomorandže obično jedemo sa radošću i bez razmišljanja bacamo oljuštenu koru.

Nije previše poznato da je kora pomorandže bogata dragocenim supstancama kao što su masti, minerali, vitamini, steroli i voda. Sve vredne supstance poput gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra, natrijuma, selena, fosfora, cinka, vitamina A, vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i mnogih drugih čine da kora pomorandže bude malo više od pukog voćnog proizvoda.

Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata. Ovo će pomoći da se eliminišu razne štetne hemikalije kojima se obrađuju pomorandže na putu do mreže prodavnica. I to neće uticati na njihove koristi.

Kao izvor korisnih mikro elemenata za zdrav život, kora pomorandže se može koristiti na razne načine koji se lako pripremaju i ukusni su za jelo.

Kora pomorandže ima prijatnu aromu koja unosi svežinu u sve što pripremamo sa njima.

Koristi od kore pomorandže

Božanstvena je idejada napravite domaće slatko od kore pomorandže, koje je tako prijatno, mirisno i neverovatno ukusno. Ušećerene kore pomorandže čine slatko prijatno želatinozne strukture i njegova se konzistencija menja do neprepoznatljivosti. Sve što vam treba su pomorandže, voda, šećer i limunska kiselina. Ostalo je stvar vaše mašte.

Kora pomorandže je odličan dodatak raznim biljnim napitcima. Dodajte nekoliko osušenih kori pomorandže u svoj omiljeni biljni čaj i to će čaj učiniti jedinstvenim.

Osušena i sitno narendana kora pomorandže ukusan je začin za razne vrste jela, posebno za ona koja sadrže meso. Aroma pomorandže savršeno odgovara mesu živine.

Od kore pomorandže mogu se pripremiti različite vrste osvežavajućih sirupa. U tu svrhu sveža kora pomorandže se narenda i ostavi u vodi na 24 sata. Ocedite narendane kore pomorandže i koristite samo vodu u kojoj su bile. U vodu dodajte željenu količinu šećera i strpljivo kuvajte dok se aroma i boja pomorandže ne opuste. Konzervirajte ili čuvajte u frižideru.

Pored korišćenja u kulinarstvu, kora pomorandže se može koristiti i za aromatizaciju prostorija u kojima živimo. Esencijalna ulja sadržana u kori osvežavaju vazduh i veoma su korisna u borbi protiv raznih vrsta insekata.

Još jedan zanimljiv kvalitet kore pomorandže je da kada su sveže da se mogu koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje. Nesumnjivo je netradicionalni pristup, ali je vrlo pogodna za ljude koji se trude da kod kuće ne koriste previše hemikalija. U kombinaciji sa solju i sirćetom, kora pomorandže je univerzalno sredstvo za čišćenje masnoća.

Za zdrave i lepe nokte možete da ih utrljate korom pomorandže i oni će dobiti sjaj i elegantan izgled, zahvaljujući ulju pomorandže.

Kao proizvod za spa tretmane, kora pomorandže je odličan dodatak vašoj kupci. Samo ubacite nekoliko komada kore pomorandže u vodu, doneće vam prijatan osećaj i efekat tonika.

Za lepu kožu lica možete nežno utrljati svežu koru pomorandže koja će opustiti esencijalno ulje i delikatno dati blistav izgled koži.

Praktična upotreba kore pomorandže

Kora pomorandže pomaže kod lošeg zadaha. Dovoljno je da neko vreme žvaćete komad sveže kore pomorandže i zadah trenutno nestaje.

Da biste izbelili zube, jednostavno ih protrljajte korom pomorandže. Ovo će poboljšati vaš osmeh, doneti prijatan osećaj i poboljšati raspoloženje.

Pomaže kod mamurluka, a takođe ima dokazano umirujuće dejstvo kod glavobolje, čak i migrenske prirode. Kora pomorandže ima neočekivane koristi. Vredi da ih ne zanemarujete baš tako lako.

Ako želite da uživate u neverovatnoj aromi kore pomorandže, isprobajte naše predloge za Puslice od lešnika sa korom pomorandže, kokice sa korom pomorandže i na kraju, ali ne najmanje važno - sirup od kore pomorandže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest