bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da uzgajamo začine u saksiji

Kako da uzgajamo začine u saksiji

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Kako da gajimo začine u saksiji

Uzgajanje začina u saksiji je možda najlakši i najprijatniji posao, odgovarajuć čak i za ne toliko baštenske predmete. Čak jedna jedina biljka, zasađena u maloj saksiji na prozoru daće vam maksimum od sebe.

Začini vole svetlost, mogu da izdrže bez vode i generalno - iziskuju minimalnu negu. I s obzirom na do su jednogodišnje biljke, tokom letnje sezone možete da uživate u njhovom zelenilu, a tokom ostalih godišnjih doba nećete morati da se brinete o njemu. U poređenju sa vrtnim biljkama, začini imaju imunitet protiv bolesti. Po želji ili potrebi uvek mogu da se presade iz saksije u baštu.

Prva stvar koju moramo da uradimo kada odlučimo da uzgajamo začine u saksiji jeste da izaberemo odgovarajuću posudu. Takva je svaka posuda koja ima dovoljno zemlje i rupa za ceđenje viška vode. Ceđenje je veoma važno, jer ako se ne iscedi, korenje biljke lako istrune.

Pitanja poput oblika i materijala sandučića su lični izbor. Ipak dobra varijanta bi bio porcelan, ne samo zbog toga što uvek dobro izgleda, nego i zbog činjenice što njegove pore propuštaju dovoljno vode i pomažu u hlađenju zemlje. A ovo je od koristi za uzgajanje biljke.

Drugi odgovarajući materijal od kojeg može da bude vaš sandučić je kamen. On je stabilan, izdržava hladnoću, ali je dosta skup i težak za kretanje. Čini se da su za ovu svrhu najpogodniji drveni kontejneri koji prirodno izgledaju.

Kada zasadite željene začine, ostavite ih na prozoru gde će uživati u prirodnoj sunčevoj svetlosti 5-6 sati.

Što se tiče zalivanja začina u saksiji, to uvek radite kada primetite da je zemlja suva. Tokom proleća, leta začinima je na 2-3 nedelje potrebno đubrivo. Na tržištu se nude posebna organska đubriva za biljke u saksijama koje treba da koristite. Jedan trik za brzi rast jeste redovno orezivanje vaših biljki.

Najpogodnije vreme za stvaranje baštice sa biljem je mesec mart kada možete da zasadite semenke ili rasad od željenog bilja. Važno je, ukoliko izaberete da zasadite semenke, da ih gusto prekrijete slojem zemlje. Dok biljke ne niknu važno je da ih svakodnevno zalivate.

Ukoliko poželite da napravite sopstvenu mini baštu u nekom drugom mesecu, možete da uzmete već izrasle biljke u saksiji i da nastavite sa njihovim uzgajanjem kod kuće. Nakon nekog vremena ih presadite, ostavljajući rastojanje između njih. Ukoliko odlučite da zasadite nekoliko biljki u jednu veliku saksiju, znajte da viseće treba da budu raspoređenje po krajevima, a žbunaste u sredini saksije da ne bi smetale.

Pored tradicionalnih saksija možete da izaberete i viseće korpice koje možete da stavite na terasu ako imate mogućnost - pravi zeleni raj! U takvoj mogu da se uzgajaju majčine dušica, mirođija, bosiljak ii viseći ruzmarin.

Treba dobro da razmislite koje začine ćete uzgajati, da li ćete sušiti neke od njih ili ćete ih koristiti u svežem stanju. Na primer divlja nana, čubar i ruzmarin su odgovarajući za sušenje i možete da ih čuvate u teglicama. Neke možete i da zamrznete - mirođija, peršun itd. Izaberite prema svojim kulinarskim preferencijama.

Sušenje začina

Sušenje začina

Sušenje biljki je najjednostavnije kada odsečete stabla po želji, napravite buket i vežete ga, ostavljajući ga da visi na odgovarajućem suvom i prohladnom mestu. Nije lepo da sušite biljke na suncu, zato što tako gube svoja korisna svojstva, kao i svojstva ukusa. Kada se začini osuše, istrljajte ih rukama i stavite u teglice.

Zamrzavanje začina

Što se tiče zamrzavanja začina, uzmite začine koje želite, sitno ih iseckajte, stavite u kesicu i u zamrzivač. Možete da napravite i impresivne ledene kockice sa začinima. Kalup napunite vodom, stavite začine u njega i zamrznite. Dobija se dosta efikasan način za zamrzavanje.

Evo nekoliko primera šta da radite prilikom uzgajanja posebnih vrsta biljki.

Uzgajanje lavande u saksiji

Ovom prelepom začinu je potrebna široka saksija i lagana, aerisana zemlja obogaćena haranljivim materijama. Ona kao i svi drugi začini voli sunce, ali može i da raste u maloj hladovini. Potrebno joj je ogromno zalivanje, okopavanje i orezivanje stabljika nakon što procveta, tako što ne treba da se seče preterano duboko. Semenke se sade tokom marta i aprila. Možete da koristite kao dodatak u deserte, voćne kolače, sirupe. Od sušene lavande se prave izuzetno efikasan umirujuć čaj.

Uzgajanje origana u saksiji

Gajenje origana u saksiji

Origano je biljka koja voli toplotu, koja voli sunce. Zasadite ga u veliku saksiju kako bi se bolje osećao. Ne postoji opasnost od mraza, nije pretenciozan za zalivanje. Može da izdrži delimičnu sušu ukoliko zaboravite da ga zalijete. Čim se pojavi cvat, cvetovi se iseku sa drškama i suše se. Aromatični listići mogu da se koriste i zeleni, bez cvata. Pored dobro poznatog origana, sreću se još 2 njegove vrste - šarenolisni i žuti origano. Oni se takođe koriste u kulinarstvu, ali mogu da budu i lepe stajaće biljke. Semenke se sade tokom marta i aprila. Začin se koristi za začinjavanje jela od mesa i povrća, kao dodatak u salate i sosove.

Uzgajanje selena u saksiji

Daje mogućnost za sađenje tokom proleća i jeseni (od marta do septembra). Voli sunčana mesta sa delimičnim hladom. Koristi se pre svega za mesna jela, posebno za jagnjetinu, za supe, pasulj, riblje čorbe. Ako se pitate da li da ga zamrznete ili osušite, znajte da zamrznuti listovi imaju jače izražen ukus i aromu.

Uzgajanje majčine dušice u saksiji

Začini u saksiji

Ona će vas obradovati svojim cvetovom tokom letnje sezone. Izuzetno lepa, aromatična i korisna, ona nema posebne zahteve za svoje vlasnike, samo treba da je čuvate od oštrih zima. Potrebno joj je osušeno zemljište i sunce. Odgovarajuća je za začinjavanje mesnih jela, supa, jela sa povrćem, ribljih jela. Od sušene majčine dušice se pravi sjajan aromatičan čaj. Seme se sadi u periodu - mart-maj.

Uzgajanje ruzmarina u saksiji

Izuzetno nepretenciozan. Jedini njegov zahtev je gnojivo svakog meseca, svež vazduh i sunčevi zraci. Podnosi sušu, preterano mnogo vode čak loše utiče na njega.

Uzgajanje bosiljka u saksiji

Zeleni začini u saksiji

Iziskuje zemljište tretirano đubrivom, najbolje kupljeno. Poželjno je da njegovi listovu budu dobro poprskani vodom, naročito ujutru. Takođe je koristan kao aktivno sredstvo protiv komaraca iz kuće tokom letnje sezone. Semenčice bosiljka se sade u periodu februar-april. Dobro bi bilo da ga orežete pre cvata, zato što inače gubi svoju predivnu aromu. Koristite ga u jelima od mesa, supama, salatama i varivima.

Uzgajanje čubra u saksiji

Najvoljeniji začin u bugarskoj kuhinji nije težak za uzgajanje u domaćim uslovima, tako da svaka od vas može sama da uzgaja i ima uvek pod rukom ima ovo aromatično čudo. Voli hladnoću, voli suvu, laganu zemlju obogaćenu krečnjakom. Zaliva se umereno, tek nakon što je zemlja vidno osušila. Seme se sadi tokom aprila i maja. On je jedan od malog broja višegodišnjih začina. Raste na suncu.

Uzgajanje mente u saksiji

Gajenje mente u saksiji

Svi obožavamo njenu aromu. Jedna od najvoljenijih začina za uzgajanje u saksiji. Koristite je za začinjavanje jela od povrća, supa, sosova i salata. Možete dakoristite sveže listove za dekoraciju jela, deserata i koktela. Sušena menta se koristi za pravljenje aromatičnog biljnog čaja čiji je ukus nezamenjiv. Prilikom uzgajanja mente važno je redovno orezivanje nakon što poraste, zato što ovo podstiče njen rast. Voli sunce. Seme se sadi u periodu od februara do juna.

Uzgajanje matičnjaka u saksiji

Začin ima nežnu aromu limuna, koristi se prilikom spremanja ribljih jela, jela sa povrćem i jela sa pilećim mesom. Možete da dodate i u marinadu za meso. Od sušenih listova matičnjaka se pravi veoma prijatan biljni čaj. Sakupite listiće pre cvetanja, zato što posle gube svoju aromu. Semenčice matičnjaka se sade u periodu april-maj. Bljka voli sunčana mesta sa delimičnim hladom.

Uzgajanje peršuna u saksiji

Gajenje peršuna u saksiji

Sjajan dodatak uz svako jelo za one koji ga vole. Raste na suncu ili na mestima sa poluhladom. Seme peršuna se sadi tokom marta i aprila.

Uzgajanje mirođije u saksiji

Jedan od najkorišćenijih začina, odogovarajuć za supe, jela sa pilećim mesom, jajima itd. Dobro raste na sunčanim mestima. Njeno seme se sadi od februara do maja.

Ostaje da uživate u prinosu začina u saksijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest