Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Jednostavno ćišćenje mikrotalasne domaćim sredstvima

Jednostavno ćišćenje mikrotalasne domaćim sredstvima

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
74
Jednostavno čišćenje mikrotalasne domaćim sredstvima

Svakoj domaćici danas mnogo olakšavaju svi uređaji koji imapomažu da mngo brže i lakše obavljaju svoje obaveze. Jedan od naših vernih pomoćnika je mikrotalasna rerna koju koristimo po nekoliko puta na dan. U procesu takvog stalnog rada svaki uređaj se malo ili mnogo prlja.

Važno je da znamo kako da očistimo mikrotalasnu rernu tako da ne oštetimo površinu, a i da ne moramo da ulažemo mnogo naporna. Čak i da koristimo specijalne poklopce prilikom zagrevanja hrane, to ipak nije sigurna zaštita od prljavštine koje će se manje ili više formirati po zidovima mikrotalasne.

Evo nekoliko saveta za lako čišćenje mikrotalasne rerne!

Naš prvi zadatak je da isključimo struju pre nego što počnemo sa čišćenjem kuhinje. Nakon toga je obavezno da stavimo rukavice, da ipak ne bismo povredili ruke. Ovo je cela priprema koju treba da uradimo pre nego što počnemo sa čišćenjem mikrotalasne.

Kod čišćenja uređaja možemo da koristimo kako narodna sredstva, tako i profesionalna. U tom smislu sve je pitanje ličnog izbora, iako su ipak prvi bezopasniji u odnosu na hemiju, a i nemaju takvu agresivnu aromu.

Domaća sredstva za čišćenje mikrotalasne rerne

1. Čišćenje mikrotalasne rerne sirćem

Bez sumnje ovo je jedan od najefikasnijih načina za čišćenje zaprljanih površina, uključujući uklanjanje uporne masnoće. Za taj cilj prosto dodajte 2 supene kašike sirćeta i sode u 500 mililitara vode. Stavite posudu sa rastvorom u mikrotalasnu rernu i uključite je na 10 minuta. Nakon što isključite uređaj, ostavite tako još malo da deluje i otvorite mikrotalasnu nakon 5-10 minuta. Nakon toga ćete moći jednim pokretom da uklonite prljavštine čak i ako su veoma stare u uporne.

Čišćenje mikrotalasne limunom

2. Čišćenje mirkotalasne limunom ili limunskom kiselinom

Čišćenje mirkotalasne limunom je česta praksa. Definitivno će tako miris nakon čišćenja biti daleko prijatniji u pređenju sa sirćetom, a i metoda nije manje efikasna. Na taj način nećete samo savršeno očistiti mikrotalasnu rernu, već ćete se zajedno sa tim i izbaviti od neprijatnih mirisa.

Za cilj prosto u 400-500 mililitara vode dodajte 1 supenu kašiku limunske kiseline ili 4 supene kašike limunovog soka. Ostatke od koe takođe možete dodati. Nakon toga stavite posudicu sa dobijenim rastvorom od limuna i uključite rernu na 3-5 minuta, Što je prljavija rerna, više vremena možete podesiti.

Nakon toga ostavite rastvor na desetak minuta u uređaju i tek nakon toga možete da otvorite mikrotalasnu počinjući sa čišćenjem koje je maksimalno jednostavno sa ovim narodnim trikom. Ukoliko su prljavštine mnogo jake i stare, onda možete namočiti sunđer u limunski rastvor i dodati sodu 1:1.

3. Čišćenje mikrotalasne rerne korama pomorandže ili mandarina

Teško da postoji osoba koja ne obožava prijatnu aromu citrusnog voća. Ono može da bude korišćeno ne samo za uklanjanje neprijatnih mirisa, nego i za čišćenje upornih prljavština sa uređaja. Naravno, važno je da se napomene da ovaj metod nije odgovarajuć za veoma tvrdokorne mrlje. Istovremeno, on je apsolutno prirodan i bezbedan.

Čišćenje mikrotalasne pomorandžom

Za taj cilj uzmite mandarinu ili pomorandžu, a nakon toga je očistite od kože i prelijte sa otprilike 500 mililitara vode. Važno je da pratite da ne bude prepunjena posuda u kojoj ste napravili rastvor, zato što je normalno da u mikrotalasnoj ovog narodno sredstvo lako prokipi. Stavite uređaj na tajmer od 5 minuta, a nakon toga ga ostavite da deluje još 10-15 minuta. Na kraju prosto očistite prljavštine sunđerom umočenim u rastvor.

Ukoliko odlučite da koristite hemiju, nikada nemojte zaboraviti da proverite sastav, kao i da stavite rukavice da biste zaštitili svoju kožu. Uvek čitajte uputstva za upotrebu, zato što ćete samo tako moći da dostignete odlične rezultate prilikom čišćenja mikrotalasne pećnice.

Nakon što se uređaj ponovo sija od čistoće, ponovo možete spremiti omiljene recepte u mikrotalasnoj kako slane, tako i slatke. Mnogo je ukusan i uspešan krompir u mikrotalasnoj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest