bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Pirinač okruglog zrna

Pirinač okruglog zrna

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Pirinač okruglog zrna - šta treba da znate

Pirinač zauzima vodeću poziciju po potrošnji među žitaricama u svetu. Danas postoji oko 1500 različitih sorti ovog proizvoda, i ne bez razloga je vrlo popularan i konzumira se u svim delovima sveta. Pirinač je takođe veoma hranljiv - bogat je celulozom, vitaminima, mineralima i raznim hranljivim materijama koje su izuzetno dobre za naše zdravlje.

Pirinač okruglog zrna - šta treba da znate

Pirinač okruglog zrna sadrži malo masti i skoro je u potpunosti sastavljen od proteina. Istovremeno, zasićen je ugljenim hidratima, zbog toga nije samo veoma hranljiv, već i koristan proizvod.

Kalorijski sadržaj pirinča okruglog zrna na 100 grama je 350 kcal (masti - 0, 4 grama, proteini - 0, 1 grama i ugljeni hidrati - 79 grama).

Zbog polirane površine, ovu sortu karakteriše gubitak nekih hranljivih materija i vlakana. Međutim, ostaje veoma koristan i dijetetski proizvod, koji je bogat vitaminima B, E, kalijumom, fosforom, magnezijumom, bakrom, gvožđem, što je sasvim dovoljno za zadovoljavanje potreba organizma.

Pirinač okruglog zrna ima visok glikemijski indeks, oko 79. Visok glikemijski indeks znači da je veoma zasićen brzim ugljenim hidratima, ili drugim rečima - rezultira brzim zasićenjem na račun povećanja šećera u krvi.

Pirinač okruglog zrna

Takođe treba napomenuti da telo vrlo brzo apsorbuje ovaj proizvod. On se dobija poliranjem pirinča okruglog zrna, čime se uklanja spoljni deo, koji je bogat celulozom.

Ova sorta pirinča ima veoma visok sadržaj skroba, a istovremeno je kao proizvod prilično lepljiv. Uprkos načinu proizvodnje, ostaje veoma bogat hranljivim materijama i može se koristiti u pripremi raznih jela, poput rižota, za koje je ova vrsta pirinča najpogodnija.

Pirinač okruglog zrna, koji je obrađen parom, takođe je dostupan na tržištu. Na ovaj način sve korisne supstance iz ljuske prelaze u zrno i ne gubi korisne hranljive materije. Manje je lepljiv i kaloričan, ali istovremeno uvek tokom pripreme ostane ceo, mrvi se lako i korisniji je.

Njegov glikemijski indeks je 38, što je skoro dvostruko manje od uobičajenog pirinča okruglog zrna. Ovim načinom proizvodnje skrob u njemu i ugljeni hidrati su u manjim količinama. Apsorbuje se sporije i zasićuje telo duže vreme. Ima malo glutena, ali je ukus prilično bogat i prijatan. Okrugle sorte pirinča se smatraju elitnim sortama.

Korisna svojstva i kontraindikacije okruglog pirinča

Veoma je koristan kod poremećaja gastrointestinalnog trakta i u ovom slučaju ga treba konzumirati bez dodavanja ulja ili soli. Takođe se preporučuje da ga konzumiraju ljudi koji imaju probleme sa bubrezima ili bilo koju bolest urinarnog sistema.

Pirinač ima sposobnost da apsorbuje natrijumove soli, čime čisti telo.

Postoji mnogo različitih recepata sa pirinčem koji pomažu u čišćenju organizma, ali u ovom slučaju dobro je da se obratite specijalisti, posebno ako imate hronične zdravstvene probleme.

Okrugli pirinač je kontraindikovan u sledećim slučajevima i za sledeće uslove:

Rižoto

- Dijabetičari - zbog visokog glikemijskog indeksa. Osim toga, bogat je skrobom i glutenom, koji pomažu u povećanju nivoa šećera u krvi;

- Ne preporučuje se uzimanje osobama koje često pate od zatvora, jer lepljiva struktura žitarice može samo zakomplikovati situaciju;

- Preporučljivo je isključiti ovu sortu pirinča za osobe koje su sklone prekomernoj težini.

Ako volite da jedete pirinač i ljubitelji ste jela sa njim, onda u svoj jelovnik svakako treba da uvrstite pirinač okruglog zrna.

Bogat je raznim hranjivim materijama i koristan je kod brojnih zdravstvenih problema, poput dijareje, problema sa digestivnim sistemom, bubrezima i drugim.

Pomoću njega možete lako učiniti raznovrsnim svoj jelovnik, po volji eksperimentisati u kuhinji, pretvarajući svaku svoju ideju u kulinarsku kreaciju za milione.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest