Jedna od najstarijih žitarica poznatih čoveku je pirinač. Ovaj hranljivi proizvod je mnogo popularan u svom zemljama po svetu, a recepti sa pirinčem su bezbrojni.
Postoje različite vrste i hiljade sorti pirinča. Oni koji nisu stručnjaci teško se orijentišu u raznovrsnosti i ne uspevaju uvek da izaberu najprikladnije za zamišljeno jelo.
Postoje različite klasifikacije u njihovoj pomoći prema kojima se kultura deli prema boji, prema veličini i obliku zrna - prema obradi zrna.
Raznolikost vrsta omogućava da se bira pirinač za desert, drugi za pečenje ili pravljenje sušija. Kod nekih sorti zrna se slepljuju i jelu daju određen oblik. Kod drugih tekstura je kremasta i tako pirinač upija arome i ukuse drugih sastojaka jela. Za salate i arnirunge se traže takođe određene karakteristike sorte pirinča.
Predmet velikog interesovanja među kuvarima, a i među svima koji vole ukusnu hranu je pirinač Karnaroli, koji se često naziva car pirinča.

Kako je ova sorta Karnaroli stekla takvu slavu i za koja jela se koristi?
Karnaroli je italijanska sorta pirinča. Proizvodi se u biološkoj poljoprivredi u severoistočnom delu oblasti Pavija. Specifične karakteristike oblasti, vlažnost, osobenosti mikroklime i tradicije uzgajanja kulture su razlog unikatnih kvaliteta ukusa, veličine zrna i široke primene Karnarolija u savremenoj italijanskoj kuhinji.
Pirinač Karnaroli se odlikuje većim sadržajem pirinčanog skroba i zdravijom strukturom od mnogih popularnih vrsta pirinča. Ovo mu daje kremastiju teksturu prilikom termičke obrade. Njegova zrnca su malo duža od uobičajenog kod drugih sorti, tvrđi su i bolje zadržavaju svoj oblik pri sporoj termičkoj obradi.
Zahvaljujući svojim strukturalnim osobenostima, zrnca zadržavaju stanje žvakaće gume duže vreme i ne prelaze iz al dente u lepljivo stanje, kao kod većine ostalih vrsta pirinča. Ovo pirinač Karnaroli čini savršenom žitaricom za pravljenje poznatog italijanskog rižota, kao i španske paelje. Odgovarajuć je i za svako jelo koje iziskuje da pirinčana zrna imaju kremastu strukturu,

Druga važna osobenost ove vrste pirinča je njegova sposobnost da upija arome i ukuse ostalih začina u jelu, povezujući se u neverovatnu harmoniju sa ostalim proizvodima. Kombinacija karnarolija sa mesom, pečurkama, povrćem, morskim plodovima i belim vinom, kuvanim na tihoj vatri stvara kulinarsku magiju, nazvanu italijanski rižoto - prefinjeno delo italijanskog gurme stila.
Ukoliko imate pakovanje pirinča Karnaroli, znači da mirno možete da spremite neki od naših omiljenih recepata za puding od pirinča ili omiljeno mleko sa pirinčem.