bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pirinač Karnaroli

Pirinač Karnaroli

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3414
Pirinač Karnaroli - kulinarska upotreba

Jedna od najstarijih žitarica poznatih čoveku je pirinač. Ovaj hranljivi proizvod je mnogo popularan u svom zemljama po svetu, a recepti sa pirinčem su bezbrojni.

Postoje različite vrste i hiljade sorti pirinča. Oni koji nisu stručnjaci teško se orijentišu u raznovrsnosti i ne uspevaju uvek da izaberu najprikladnije za zamišljeno jelo.

Postoje različite klasifikacije u njihovoj pomoći prema kojima se kultura deli prema boji, prema veličini i obliku zrna - prema obradi zrna.

Raznolikost vrsta omogućava da se bira pirinač za desert, drugi za pečenje ili pravljenje sušija. Kod nekih sorti zrna se slepljuju i jelu daju određen oblik. Kod drugih tekstura je kremasta i tako pirinač upija arome i ukuse drugih sastojaka jela. Za salate i arnirunge se traže takođe određene karakteristike sorte pirinča.

Predmet velikog interesovanja među kuvarima, a i među svima koji vole ukusnu hranu je pirinač Karnaroli, koji se često naziva car pirinča.

Pirinač karnaroli

Kako je ova sorta Karnaroli stekla takvu slavu i za koja jela se koristi?

Karnaroli je italijanska sorta pirinča. Proizvodi se u biološkoj poljoprivredi u severoistočnom delu oblasti Pavija. Specifične karakteristike oblasti, vlažnost, osobenosti mikroklime i tradicije uzgajanja kulture su razlog unikatnih kvaliteta ukusa, veličine zrna i široke primene Karnarolija u savremenoj italijanskoj kuhinji.

Pirinač Karnaroli se odlikuje većim sadržajem pirinčanog skroba i zdravijom strukturom od mnogih popularnih vrsta pirinča. Ovo mu daje kremastiju teksturu prilikom termičke obrade. Njegova zrnca su malo duža od uobičajenog kod drugih sorti, tvrđi su i bolje zadržavaju svoj oblik pri sporoj termičkoj obradi.

Zahvaljujući svojim strukturalnim osobenostima, zrnca zadržavaju stanje žvakaće gume duže vreme i ne prelaze iz al dente u lepljivo stanje, kao kod većine ostalih vrsta pirinča. Ovo pirinač Karnaroli čini savršenom žitaricom za pravljenje poznatog italijanskog rižota, kao i španske paelje. Odgovarajuć je i za svako jelo koje iziskuje da pirinčana zrna imaju kremastu strukturu,

Pirinač karnaroli deserti

Druga važna osobenost ove vrste pirinča je njegova sposobnost da upija arome i ukuse ostalih začina u jelu, povezujući se u neverovatnu harmoniju sa ostalim proizvodima. Kombinacija karnarolija sa mesom, pečurkama, povrćem, morskim plodovima i belim vinom, kuvanim na tihoj vatri stvara kulinarsku magiju, nazvanu italijanski rižoto - prefinjeno delo italijanskog gurme stila.

Ukoliko imate pakovanje pirinča Karnaroli, znači da mirno možete da spremite neki od naših omiljenih recepata za puding od pirinča ili omiljeno mleko sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji