bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?

Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3013
Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe

Supe i čorbe su najpopularniji recepti za dnevni meni. Vrlo su dobre za zdravlje, ne zahtevaju mnogo vremena ili posebne kulinarske veštine.

Najzdravije su bistre supe, koje se pripremaju od povrća, piletine, ribe ili jaja. Zbog namirnica u receptima za supe, ova vrsta jela je vrlo dobra, jer će vas zasititi.

Kalorije u povrću su niske, ali je sadržaj vitamina visok i to ih čini korisnim. Posebno one sa šargarepom, celerom, paradajzom, spanaćem, boranijom. Pileća supa pogodna je za prehlade, a hladne riblje supe se koriste leti da vas rashlade.

Supa od povrća - lako i brzo za pripremu

Čorba od krompira
Fotografija: Sevdalina Irikova

Supe od povrća su popularne i omiljene. Najlakše se kuvaju i pogodne su za svakog početnika u kuhinji. Postoji beskonačan broj varijacija supa od povrća, koje se pripremaju od 20 minuta do 1 sata, u zavisnosti od vremena za koje se skuva povrće koje se najduže kuva, a u sadržaju je same supe.

Popularna supa od krompira, šargarepe, paprike, luka i paradajza sprema se za oko 20 minuta, jer je toliko vremane potrebno da se skuvaju krompir i šargarepa. Bundevu kuvajte 20 minuta da napravite krem supu od bundeve. Najduže se kuva cvekla, oko 40-50 minuta. Supa od cvekle korisna je jer ima diuretičko dejstvo. Paradajz za supu se kuva oko 15 minuta da bi se pripremila supa od paradajza. Supa od brokolija može se kuvati brže, brokoli se kuva 5-7 minuta. Spanać i kiseljak se kuvaju oko 3-5 minuta nakon što su preliveni vrelom vodom. Boranija se kuva 4-5 minuta za supu, a 5-7 minuta ako je zamrznuta.

Mesna supa

Pileća supa

Supe i čorbe od mesa su omiljene, jer im meso daje drugačiji ukus, čini ih ukusnim i povećava hranljive materije u njima. Mesne supe se takođe pripremaju prema vremenu potrebnom za kuvanje mesa u njima.

Najpoznatija je pileća supa. Priprema se relativno brzo prema vremenu potrebnom za kuvanje pojedinih delova piletine - bataka, džigerice ili celog pileta. Pojedinačni delovi piletine se kuvaju oko 30 minuta. Celo pile se kuva 40-50 minuta.

Za jagnjeću supu ili čorbu jagnjetina se kuva 1, 5 - 2 sata. Govedina se kuva otprilike 1, 5 sata, zec je gotov nakon 30-40 minuta.

Jagnjeća čorba

Ako ćete praviti čorbu od ćuretine, ćuretina se kuva 1 sat, a toliko je potrebno i kuvati junetinu. Svinjetina se kuva dugo, oko 2, 5 sata, a guska se ponekad kuva 2 do 3 sata.

Uprkos dužem vremenu kuvanja supe od mesa, ona je takođe sastavni deo dnevnog menija.

Riblja čorba

Riblja čorba ili riblja supa - zadovoljstvo za svaki odmor. Teško da postoji nešto primamljivije u vrelim letnjim danima od mirisne riblje čorbe. Ova vrsta supe može se pripremiti od bilo koje vrste ribe i bez ograničenja u drugim proizvodima - mahunarkama, povrću, čak i vinu.

Riblje čorbe se takođe pripremaju toliko dok se riba u njima ne skuva. Supu od bele ribe možete napraviti za 40-50 minuta. Čorba od bakalara se takođe pravi za 50 minuta. Čorba od jegulje pravi se za oko 60-70 minuta, a popularna supa od lososa za oko 30 minuta.

Za pripremu supe od morskih plodova potrebno je 30 minuta.

Ako volite da eksperimentišete sa različitim vrstama supa ili čorbi, preporučujemo vam da probate sledeće:

- čorba sa ćufticama;

- supa od pečuraka;

- čorba od spanaća;

- paradajz čorba;

- čorba od zeca;

- supa od luka;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest