bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Crveni pirinač - šta treba da znate?

Crveni pirinač - šta treba da znate?

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
12
koristi od crvenog pirinča

Crveni pirinač je neprocenjiv, ukusni dar prirode, koji se široko upotrebljava u kuhinjama u mnogim zemljama širom sveta. Među bogatom raznolikošću različitih sorti pirinča koje postoje, smatra se najkorisnijim. To je zbog visoke nutritivne vrednosti, a takođe ima i obilje hranljivih materija i minerala koji se u njemu nalaze.

U sledećim redovima saznajte više o sastavu, vrednim svojstvima crvenog pirinča i neverovatnim koristima koje crveni pirinač donosi ljudskom zdravlju.

Ova jedinstvena žitarica sadrži čak 8 aminokiselina neophodnih za ljudski organizam, koje stimulišu pravilno funkcionisanje svih sistema. Takođe je bogat vitaminima B - B1, B2, B3 i B6. Takođe sadrži niz minerala kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, jod i bakar.

Koje su zdravstvene prednosti crvenog pirinča? Više pogledajte u sledećim redovima:

Jača kosti

Crveni pirinač je izuzetno koristan kod artritisa i reume i pomaže u sprečavanju osteoporoze. To je zbog minerala magnezijuma i kalijuma koji se u njemu nalaze, a koji poboljšavaju stanje kostiju njihovim oporavkom i jačanjem.

crveni pirinač

Pomaže kod anemije

Velika količina gvožđa koja se nalazi u zrnu ovog pirinča sprečava razvoj anemije. Ovo je uobičajeno zdravstveno stanje uzrokovano nedostatkom gvožđa u telu, čiji simptomi uključuju umor, slabost, nisku koncentraciju, gubitak kose, vrtoglavicu, glavobolju i depresivna stanja.

Poboljšava rad sistema za varenje

Korisnu žitaricu telo lako vari i ona daje dugotrajan osećaj sitosti. Bogato prisustvo vlakana u njemu poboljšava peristaltiku i olakšava rad crevnog sistema.

Smanjuje rizik od raka

Crveni pirinač ima moćna antioksidativna svojstva koja čiste telo i štite ga od toksičnih hemikalija. Prema nekim studijama, može sprečiti rak.

Odlična hrana za dijabetičare

Jedna od najvećih prednosti crvenog pirinča je nedostatak glutena u njegovom sastavu i nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim za konzumaciju osobama koje boluju od dijabetesa. Ima sposobnost normalizacije nivoa šećera u krvi i pomaže u regulisanju holesterola u krvi.

Poboljšava stanje kože

Crvenu boju zrna pirinča duguju paracionitima koji brinu o zdravlju kože. Zahvaljujući njima koža postaje mekana i elastična, a dubina bora se značajno smanjuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest