bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Glutenski pirinač

Glutenski pirinač

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Glutenski pirinač - koristi i primena

Odmah da požurimo da razjasnimo - ovo nije pirinač koji sadrži gluten, naprotiv! Ime ove sorte pirinča potiče od latinske reči glutinosus, što znači lepljiv. Upravo je to glavna karakteristika ove vrste pirinča - sposobnost zrna da se slepe nakon kuvanja ili dinstanja. Zbog toga je glutenski pirinač poznat i kao lepljivi pirinač, kineski pirinač, voštani pirinač i slatki pirinač.

Njegovo poreklo je iz Azije - jugoistočne i istočne Azije, nekih delova Indije i Butana. Iz tog razloga, on je jako popularan širom istočnog kontinenta. Njegova sposobnost da se zrna drže zajedno je zbog činjenice da sadrži vrlo malu količinu amilaze - samo oko 1%.

Poređenja radi - u slučaju dugozrnog pirinča sadržaj dostiže čak 23%, zbog čega njegova zrna ostaju odvojena jedno od drugog nakon kuvanja. U isto vreme, glutenski pirinač sadrži visok nivo amilopektina. Upravo njemu duguje svoju sposobnost da se zrna lepe tako snažno.

Glutenski pirinač se koristi za pripremu mnogih jela tipičnih za azijsku kuhinju. Među njima su i slani i slatki recepti. Pošto se može ponuditi i u prahu (mleven, u obliku mekinja), koristi se i za pravljenje užine ili laganog doručka sa mlekom.

Često, prilikom pripreme glutenskog pirinča, potrebno ga je prethodno potopiti. Zanimljiv je detalj da ga ljepljiva konzistencija po kojoj se odlikuje pri kuvanju čini posebno pogodnom za konzumaciju sa kineskim štapićima.

Jedna od najpoznatijih stvari kod nas, a za čiju se pripremu koristi glutenski pirinač su orasi od pirinča, poznati i kao kakino tane. Poznati su i kao japanski čips i nazivaju se i arare.

Jezgra glutenskog pirinča

Prema kineskoj medicini, sorte glutenskog pirinča u ljubičastoj i crnoj boji izuzetno su korisne za zdravlje. Ona tvrdi da ove podvrste stimulišu i poboljšavaju cirkulaciju krvi, čime deluju profilaktički protiv kardiovaskularnih bolesti.

Još jedan proizvod koji su Kinezi proglasili lekovitim je posebno niskoalkoholno pirinčano vino napravljeno od lepljivog pirinča. Slatko je, ali sa malo šećera, sadrži mnogo aminokiselina i blagotvorno deluje na sistem za varenje.

Drugi narodi takođe proizvode alkoholna pića, uključujući i pivo od pirinča. Veoma je popularno zbog slatkog ukusa i većeg sadržaja alkohola od ostalih vrsta piva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji