Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kukuruzna kaša - niskokalorični doručak bez glutena

Kukuruzna kaša - niskokalorični doručak bez glutena

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218318
Kukuruzni griz

Kukuruzna kaša ili palenta zdrava je hrana sa korisnim svojstvima. Zrno ove kulture može biti različitog mleveno: kod finije samlevenog zrna, kaša će biti mekana, a kod grubljeg mlevenja - tvrda.

Ovo ukusno i tradicionalno jelo ima nekoliko prednosti.

Proteini i vlakna u kukuruzu mogu učiniti da se osećate siti duže vreme. Vlakna se takođe preporučuju za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i ishranu zdravih crevnih bakterija.

Kuvanje kukuruzne kaše sa mlekom umesto vode dodaće doručku još vrednije hranljive materije.

Bez glutena

Za ljude sa celijakijom ili osetljivošću na gluten, kukuruzna kaša je dobra opcija. Međutim, preporučljivo je proveriti listu sastojaka za druge dodatke pre konzumiranja.

Bogat složenim ugljenim hidratima

Palenta je odličan izvor složenih ugljenih hidrata. Dok se jednostavni brzo razgrađuju i mogu izazvati skok šećera u krvi, složeni ugljeni hidrati se sporo vare, što održava nivo glukoze stabilnim.

Izvor karotenoida

Smatra se da karotenoidi smanjuju rizik od određenih bolesti, poput određenih očnih bolesti i raka.

Niskokalorično

Palenta ima malo masti i stoga je pogodna za održavanje zdravlja srca. Da biste smanjili unos zasićenih masti, morate kuvati kašu sa vodom, biljnim mlekom ili bujonom.

Oko 40% ishrane trebalo bi da budu žitarice - tvrde stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije. Kukuruz je jedna od najzdravijih. Ova žitarica sadrži antioksidanse, omogućava crevnoj mikroflori da se pravilno oporavi i nežno čisti telo zahvaljujući vlaknima.

Zrna kukuruza nemaju gluten, dok u njima ima vitamina B, E, A, H, kao i triptofana i lizina, gvožđa i kalcijuma, magnezijuma, fosfora. Prema stručnjacima, jela sa kukuruznim grizom pomažu u smanjenju nivoa lošeg - LDL - holesterola i rizika od oboljenja želuca i jetre.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji