Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?

Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218217
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?

Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe.

Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog dara su poznate čak u Drevnoj Grčkoj - mudri Grci su nekada lečili mnoge bolesti ovim zrncem i održavali su ukupan tonus tela.

Danas u medicini postoji ceo pravac koji se bazira na lečenju bolesti isključivo grožđem. Naziva se ampeloterapija.

Šta je toliko dragoceno u grožđu?

Grožđe je bogato raznovrsnim vitaminima, mikroelementima, aminokiselinama, vlaknima, kao i različitim enzimima i eteričnim uljima. Koristi koje sve ove materije zajedno nose za organizam, zaista je teško da se precene.

Zanimljivo je da ovo zrnce može da se pohvali najvećom raznovrsnošću sorti među svim biljkama koje rastu na zemlji: postoji oko 8000 sorti grožđa. Osim toga, svaka sorta ima svoje sopstvene indikacije za upotrebu.

Na primer sok od zelenog grožđa će pomoći u povećavanju imuniteta, u povećanju nivoa energije, dok će sok od tamnog grožđa imati antitumorski efekat na organizam. On takođe stimuliše mozak i poboljšava vid.

Što se tiče sorti grožđa sa crvenim nijansama, imaju moćna antibakterijska svojstva, zbog čega štite organizam od niza virusa i parazita.

Koristi za srce od konzumacije grožđa

Sok od grožđa koristi

Generalno istraživanja pokazuju da grožđe sprečava formiranje krvnih ugrušaka. Na taj način ono služi kao dobro profilaktičko sredstvo protiv infarkta. Uz to, ono je u stanju da ojača zidove krvnih sudova.

Efekti konzumacije grožđa protiv starenja

Grožđe je veoma bogato antioksidansima koji se bore sa slobodnim radikalima i usporavaju starenje. Ovo mnogim ljudima omiljeno voće može da poboljša ten i stanje kože, kao i da ojača kosu, nokte i zube zbog prisustva velike količine fosfora, kalcijuma i riboflavina (jedan od najvžnijih vodorastvorljivih vitamina).

Grožđe je lek za hroničan umor

Zrno pomaže u poboljšavanju finkcionisanja nervnog sistema, smanjivanju umora, vraćanju snaga, okrepljuje i povećava efektivnost. Smatra se odličnim sredstvom za hroničan umor.

Uz to, grožđe čisti telo, uklanja teške metale, pa čak i radioaktivna jedinjenja.

Kontraindikacije konzumacije grožđa

Grožđe

Za počeetak treba napomenuti da preterana konzumacija grožđa povećava nivoe šećera u krvi. Na taj način ona treba da bude ograničena kod oboljenja kao što su šećerni dijabetes, gojaznost, kao i hipertonija, ciroza jetre i karijes.

Ne preporučuje se upotreba grožđa za vreme pogorđanja čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu, kao i kod dijareje.

Eksperti savetuju da se jede ovo zrnce odvojeno od druge hrane kako bi se izbegla fermentacija u crevima.

Ne preporučuje se da se konzumira uveče, s obzirom na to da se u to vreme proizvodnja insulina smanjuje i prerađivanje voća, tačnije grožđa, postaje teško za organizam.

Nakon konzumacije grožđa preporučuje se da pažljivo isperete usta, budući da šećeri koji su sadržani u voću negativno utiču na zubnu gleđ, uništavajući je.

Ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama, treba da koriste crne sorte grožđa sa povećanom pažnjom.

A ukoliko ste našli kilu, dve sočnog grožđa i pitate se šta da uradite s njim, isprobajte neki od ovih recepata za kolač sa grožđem, slatko od grožđa ili salatu sa grožđem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest