bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Napravljen je savršen meni

Napravljen je savršen meni

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Napravljen je savršen meni

Američki nutricionisti tvrde da od toga šta jedemo zavisi ne samo naše zdravlje, nego i naša spoljašnost. Oni su napravili savršen meni. Prema stručnjacima doručak je neophodan da bi nas spasio od stresa.

Ljudi koji doručkuju ređe pate od stresa. A i jutarnji unos hrane pomaže mozgu da brže obradi informacije i podigne sposobnost za rad za 30%.

Savršeno vreme za doručak je odmah nakon ustajanja, ali ne i pre jutarnje gimnastike. Prema nutricionistima savršen doručak je ovsena kaša. Ona je zasićena vitaminima iz grupe B koji otvaraju nervni sistem, vitaminom E koji usporava procese starenja i vlaknima koja izbacuju naslage.

Izbacite kornfleks ili barem onaj koji sadrži šećer ili čokoladu.

Meni za ručak uključuje supu

Ručak je takođe obavezan, kao što i doručak ne sme da se propušta. Ako propustite ručak, preješćete se za večeru.

Ne iscrpljujte svoj organizam dugim intervalima između obroka, zato što šta god da jedete, vaše telo će ga odmah pretvoriti u zalihe za vreme gladi.

Ručak se konzumira pet sati pre večere i obavezno počinje supom. Ona stvara osećaj sitosti i nakon nje čak i niste toliko gladni. Izbacite desert iz ručka. Ovo ne samo što će vam dati još nekm drugi višak kilograma, nego će prouzrokovati želju za popodnevnom dremkom.

Večera je takođe obavezna, s obzirom na to da će u suprotnom vašem organizmu biti teško da zaspi. A ukoliko se to ipak desi, sanjaćete košmare. Prema nutricionistima između večere i doručka treba da postoji interval ne manji od 10 sati. Od vas zavisi kada ustajete i prema tome - kada ćete večerati.

Za večeru pojedite samo sirovo ili kuvano povrće ili ako ne možete da izdržite bez mesa, dodajte ga kao garnirung uz njega. Meso možete zameniti i ribom.

Najbolja večera prema nutricionistima je ćurka. Ona sadrži triptofan koji pomaže organizmu da se izbori sa negativnim posledicama stresa i priprema ga da brže zaspi.

Čuretina - idealan meni

Povrća za večeru treba da bude tri puta više od mesa ili ribe. Zaboravite na masna jela za večeru, zato što ona vode samo do poremećaja sna.

Zloupotreba sa masnom hranom pre spavanja menja unutrušanji fiziološki sat organizma koji reguliše procese sna i budnost i kontroliše glad.

Prema poslednjim istraživanjima najviše vremena za hranu odvajaju Francuzi - za njih je to ritual. Oni se hrane generalno po dva sata dnevno, a i ništa neobično imajući u vidu unikatne francuske delikatese.

Posle njih se ređaju Novozelanđani i Japanci. Najbrže se hrane Britanci koji za ovu proceduru odvajaju ne više od pola sata dnevno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest