bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Izraelska kuhinja: Neverovatna mešavina ukusa

Izraelska kuhinja: Neverovatna mešavina ukusa

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
11112
Izraelska kuhinja

U evropskim domovima, nezavisno od toga gde se nalazite u svetu, sve tradicije su povezane sa trpezom. Porodični i religijski praznici, radosti i tuge - sve se osvećuje oko stola.

Važnost hrane

Nezavisno od toga da li ste religiozni ili ne, Jevreji pridaju veliki značaj hrani i kod njih je tradicija da jedu zajedno. Vole da lome hleb sa porodicom i prijateljima i raduju se raznovrsnim i ukusnim jevrejskim jelima. Činjenica da u Izraelu žive Jevreji koji su došli sa svih krajeva sveta, znači da je izraelska kuhinja zanimljiva mešavina jela - boršč i bline iz Rusije, piletina sa kajsijama iz Maroka, a da ne zaboravimo uticaj njihovih komšija Arapa. Ovi faktori se kombinuju dajući kao rezultat predivna i raznovrsna jela.

Sitni zalogaji i švedski sto u izraelskoj kuhinji

U Izraelu čovek nema šanse da ostane gladan. Može da kupi na ulici burek ili da uživa u predivnom hladnom bifteku kada ide u goste - tada, čak i na kraju večeri, kao i na početku, trpeza obiluje jelima.

Proizvodi u izraelskoj kuhinji

Jevrejska religija objedinjava ljude koji su živeli među različizim narodima, zbog toga nije čudno što izraelska kuhinja koristi praoizvode karakteristične i za druge zemlje. Evropa i Bliski Istok su takođe uneli toliko mnogo sastojaka, koliko i lokalno stanovništvo. Ali postoje neke stvari koje su izraženije u ishrani izraelskog naroda. Lokalno voće i povrće, za razliku od mesa, je osnovni proizvod, dok žitarice, zanemarene u drugim državama, se koriste na mnogo originalnih načina.

Sveže voće

U Izraelu raste mnogo citrusnog voća i sve se koristi u kuvanju. Popularne su turšije i konzerve - ne samo kao garnirung uz slana jela, ai i kao samostalna jela. Konzervirani limun poboljšava ukus nekih slanih jela, dok konzervirane breskve i kajsije daju svež ukus jelima sa pilećim mesom.

Mahunarke i semenke

Izraelska kuhinja: Neverovatna mešavina ukusa

Veoma popularna je leblebija. To je osnovni sastojak u humusa - kremasti sos, koji se nudi sa komadićima sirovog povrća i pogača. Humus se poslužuje i s pikantnim kuglicama falafela, kao i mnoštvo supa i glavnih jela. Tahina je sos, napravljen od paste sa susamovim semenom. On se koristi na mnogim mestima - kao sos za umakanje, u prelivima za salate i sa falafelima. Njegova konzistencija varira u zavisnosti od namene. Kaša je ukupan naziv žitarica, široko korišćenih za kolačiće i slana peciva.

Sirevi u Izraelu

Kačkavalj dolazi iz kuhinje sefardskih Jevreja iz Turske, Grčke i Bugarske, ali je dosta rasprostranjen u Izraelu. Italijanski sir Kačokavalo takođe dobro prihvaćen od Jevreja. Kada je mlad i nezreo, koristi se u desertima ili se jede za doručak. Čim sazri i stvrdne, renda se i dodaje se u različita jela,

Tehnike i saveti

Mnoge tehnike u izraelskoj kuhinji su nasleđene iz starih jevrejskih tradicija. Religijski praznici i festivali, poštovanje biblijskih zakona i običaja koji se razvijaju definišu korišćene metode.

U jevrejskoj kuhinji postoje ograničenja za to šta može i šta ne može da se jede. Dozvoljena hrana se naziva kašer, a zabranjena - trajf. Kašer meso dolazi od životinja koje su bile ritualno ubijene. U ovu kategoriju ulazi teletina, jagnjetina, kozje meso i ptičije meso. Hrana mlečnog i mesnog porekla ne sme da se kuva i konzumira istovremeno.

Festivali i praznici

Različiti praznici koji ispunjavaju jevrejski verski kalendar, obeležavaju se najraznovrsnijim kulinarskim čarolijama. Šabat koji traje od zalaska sunca u petak do subote uveče, slave se uz tri glavna jela od mesa, ptica ili ribe, hleb hala i kolač za Šabat - lagana. Budući da tokom Šavuta ne treba riditi nikakav posao, hrana se sprema unapred ili se kuva na tihoj vatri od petka do subote. Na Šavut kada se u početku praznovala žetva, poslužuju se hleb i mlečni proizvodi. Ovaj festival se povezuje sa konzumacijom blincesa (punjenih palačinki).

Slatka hrana, poput medenjaka i bademovog hleba, jede se na Roš Ašana - jevrejska Nova Godina. Najvažniji događaj u jevrejskom kalendaru ipak je Pasha - ona podseća na nekadašnje izbavljenje iz egipatskog ropstva. Pošto su tada ljudi žurili da pobegnu, kako bi se spasili, nije bilo vremena da hleb naraste. Zbog toga na taj praznik na trpezi ima bezkvasnog hleba - maca, čaroze i hremslah.

Navike u ishrani

Šakšuka u izraelskoj kuhinji

Doručak je obilan - salate, sir, jaja, hlebići i marmelada. Jede se malo u jedanaest sati, nakon čega sledi ručak - glavno jelo, koje se sastoji od predjela, supe, glavnog jela sa garnirunom i deserta.

Poslepodnevna kafa daje mogućnost čoveku da ugodi sebi sa izraelskim kolačima, a sklonost ka sitnim zalogajima se zadovoljava laganom kasnom večerom. Ona može da se sastoji od humusa, falafela, pogače i šakšuke - jaja sa paradajz sosom i paprikama. U Izraelu se jelo poštuje u svakom trenutku. U selima po celom Izraelu postoje štandovi za falafele gde klijenti sami pune pogače pikantnim kuglicama i najrazličitijim salatama.

Pravljenje hale

Hala je obredni hleb koji se jede za Šabat i za velike praznike. Tradicija je viševekovna, još iz vremena dijaspore - proterivanje Jevreja iz njihove domovine. Prema tradiciji se prave dva hleba da bi se odala počast duploj količini hrane, koju su u petak sakupili Jevreje nomadi. Oba hleba označavaju da oni imaju dovoljno hleba za kraj sedmice i neće narušiti zakon da se ne radi u subotu. Hlebovi su raznovrsni i prilikom njihove pripreme se koriste različite tehnike.

Trostruka hala

Razvijte testo za halu na tri cilindra, dugačka 30-40 cm. Pričvrstite njihove krajeve zajedno i slepite ih tako što prebacite prvo desni komad iznad srednjeg, a posle levi izna nivoa srednjeg komada. Slepite do kraja i pričvrstite krajeve.

Četvorostruka hala

Izraelska Hala

Tehnika za pripremanje četvorostruke hale je komplikovanija, ali ovde vam predlažemo najjednostavniju metodu. Pričvrstite krajeve, provucite desni komad ispod oba srednja i na ono što je tačno udesno od njega. Zatim prebacite levi komad ispod nova dva srednja i iznad onog što je tačno ulevo od njega. Ispletite tako do kraja i pričvrstite krajeve da se ne bi rasplitali.

Drugi oblici

Okrugli hlebovi, dupli čvorovi, minijaturni hlebovi za decu, hlebovi u obliku životinja - sve to može da se napravi od savitljivog testa za halu. Ovo je jedna od hrane koju će Jevreji uvek voleti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest