Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Voće koje pomaže u borbi protiv virusa

Voće koje pomaže u borbi protiv virusa

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Voće koje pomaže u borbi protiv virusa

U borbi protiv virusa veka - svetske pandemije korona virusa, čovečanstvo koristi sva svoja znanja, moći, kao i poznate prirodne metode i biljke kako bi ojačalo ljudsko zdravlje i da pomogne da preživi u uslovima koje je stvorila podmukla bolest.

Interesovanje naučnike je usmereno i ka darovima prirode - ne samo ka biljkama, nego i ka biljnoj hrani koja može da se pokaže kao neočekivani lek protiv virusa. Nobo američko proučavanje je došlo do zaključka da tropska aroma i ukusan plod ananasa može da se pokaže kao naš saveznik u vorbi sa korona virusom.

Istraživanje koje je plod zajedničkog posla stručnjaka iz medicinskog centra univerziteta u Nebrasku i njihovih kolega iz centra za upravljanje i kontrulu hrane i lekova, je ustanovilo da je razlog za ove ohrabrujuće rezultate specijalan enzim u voću.

Reč je o enzimu koji je već poznat nauci, to je bromelain koji se nalazi kako u samom plodu ananasa, tako i u stabljici biljke. On ima kvalitete antivirusnog agensa koji se uspešno bori se samo protiv korona virusa, nego i protiv potencijalnih izbijanja korona virusa u budućnosti.

Ananas protiv virusa

Rezultati istraživanja su pokazali da enzim bromelain ima sposobnost da potiskuje aktivnosti virusa, pokazujući istovremeno uticaj na tri komponente zbog kojih ovaj patogen uspeva da pronikne u telo i da započne svoje razmnožavanje, vodeći do rauvoja bolesti kovid-19.

Ovo proučavanje je zapravo poslednja faza istraživanja o svojstvima ananasa započetog pre pojave pandemije. Još tada je ustanovljeno da enzim bromelain može da se koristi kao terapeutsko sredstvo kod ljudi koji pate od upalnih procesa i bola koji se pojavljuje kao posledica upale.

Proučavanja su ohrabrujuća, zato što je bromelain pokazao da može da se veoma dobro da se apsorbuje u ljudskom telu i ima dugačku biološku aktivnost, a to znači da će dugo delovati protiv virusa.

Istraživači smatraju da ovi kvaliteti bromelaina mogu da ga pretvore u efikasan lek protiv infekcije korona virusa i virusa generalno, poznate po svoj dugom i trajnom boravku u ljudskom telu, za šta je potreban lek sa istim dugim efektom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest