Zašto treba češće jesti brancina?
Защо да ядем лаврак по-често?
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto treba češće jesti brancina?

Zašto treba češće jesti brancina?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3414
Zašto da jedemo brancina češće?

Morska hrana je izuzetno korisna za zdravlje i to je svima poznato. Riba je popularno jelo na našem stolu, a vrsta je toliko mnogo, da izbor može zadovoljiti bilo koji zdravstveni ili kulinarski zahtev.

Gde je u ovoj ogromnoj raznovrsnosti ukusne i zdrave hrane riba brancin, po čemu je poznat i koje su njegove koristi?

Meso brancina sadrži sve hranljive materije potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Ovo ne čudi s obzirom da on ima fosfor, magnezijum, jod, hrom, kalcijum, cink, bakar, sumpor, kobalt, hlor, gvožđe, mangan i kalcijum u svom sastavu.

Proteini u 100 grama brancina su 18, 2 grama, masti 3, 4 grama i ne sadrži ugljene hidrate. Kalorije su veoma niske, a vitamini zauzvrat predstavljaju značajnu raznovrsnost.

Korisne supstance su dopunjene omega-3 masnim kiselinama, taurinom i mielinom.

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, metabolizam se može savršeno izbalansirati, očuvati nervni i kardiovaskularni sistem, te smanjiti nivo holesterola u krvi.

Svež brancin

Taurin će se pobrinuti za rast ćelija, a vitamin B12 blagotvorno deluje na sintezu DNK u telu.

Konzumacija brancina će podržati zdravlje kože i kose i smiriti nervni sistem.

Nema kontraindikacija za konzumaciju ove ribe, pogodna je za trudnice, starije osobe i decu. Pojedinačna netrpeljivost prema jelima od ribe ili neka alergija na ribu jedini je razlog da se ne jede ova fina riba.

Ne treba zanemariti ni kulinarske prednosti brancina. Morate znati da je ovo jedan od najukusnijih morskih plodova. Čvrsto meso ribe je umereno masno. Divlja riba ulovljena direktno iz mora je deblja, ali i ukusnija.

Mogućnosti pripreme brancina su izuzetno različite. Riba se može kuvati na pari, a može se pripremiti i brancin na roštilju. Koža ove vrste ribe je takođe veoma ukusna i ne treba je skidati tokom pečenja, jer postaje jako hrskava.

Koristi od brancina

Pogodni začini za brancin su beli luk, mirođija, majčina dušica, đumbir, maslinovo ulje i svi tipični začini za mediteransku kuhinju.

Korisni brancin je pogodan za bilo koju vrstu dijete.

Recepti sa brancinom su bezbrojni, ali morate probati:

- brancin sa krompirom;

- čorbu od brancina;

- brancin u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest