Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi tahini od susama?

Kako se pravi tahini od susama?

Domaći tahini od susama

Tahini od susama je izuzetno koristan. Njegovi raznovrsni sastojci čine ga pravim čudom za vaš sistem za varenje! Osim što je veoma koristan, tahini ima dobar ukus i dobar je izvor energije.

Preporučuje se da svako domaćinstvo u svojoj kuhinji ima teglu susamovog tahinija. Istina je da njegova priprema nije nimalo teška, a domaći tahini od susama je još ukusniji.

Bakar i gvožđe, samo jedan deo sastojaka tahinija od susama, pomažu u stvaranju belih krvnih zrnaca u telu. Cink stimuliše njihov razvoj i tako se bore protiv mikroba. Selen je pak odgovoran za proizvodnju antioksidanata i antitela.

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, tahini izuzetno dobro deluje na srce. Na ovaj način se smanjuje nivo holesterola i veća je verovatnoća izlečenja kardiovaskularnih bolesti.

Susam

Tahini od susama je pogodan za ljude koji drže dijetu ili imaju propisani režim ishrane. Izuzetno je bogat vitaminom B1, fosforom i manganom. Između ostalih korisnih supstanci, ovaj dodatak ishrani može vam obezbediti energiju za ceo dan. Imajte na umu da sa samo jednom kašikom dobijate oko 1 g vlakana, 3 g proteina i 85 kalorija.

Priprema čarobne mešavine pravo je zadovoljstvo. Počnite sa pečenjem oko 300 g sirovog semena susama. Nakon otprilike 10 minuta dobiće lepu ružičastu boju, ali imajte na umu da ga morate povremeno mešati kako bi se seme susama moglo dobro ispeći.

Nakon što se susam ispeče i ohladi, sipajte ga u blender zajedno sa 1/2 kašičice soli i 1 kašikom ulja. Sastojke umutite jako dok ne dobijete homogenu smešu. Gotov eliksir najbolje je čuvati u staklenoj posudi kako ne bi upio miris ili supstance metala ili drveta.

Tahini od susama

Tahini od susama možete koristiti i za različite vrste humusa, kolača, baklave itd. Ono što treba da uradite je da ga pomešate sa medom u odnosu 1: 2. Dobijenom smesom možete premazati krišku hleba ili dvopek i tako utoliti glad između obroka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest