bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je ekstra devičansko maslinovo ulje najzdravija hrana za zemlji?

Zašto je ekstra devičansko maslinovo ulje najzdravija hrana za zemlji?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2993
Ekstra devičansko maslinovo ulje

Koristi upotrebe masnoće je dosta kontroverzne. Još uvek postoji sporovi oko korisnosti životinjskih masti, od ulja semena i gotovo svih drugih ulja.

Jedna od malog broja masnoća za koju se svi slažu da je zdrava je maslinovo ulje. Ova biljna masnoća, deo mediteranske dijete, je osnovni hranljivi sastojak za neke od najzdravijih ljudskih populacija u svetu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolje koje možete da kupite ili dobijete među svim maslinovim uljima. 30. septembra pak u nekim krajevima sveta obeležava se dan maslinovog ulja. Zbog toga bi bilo dobro da vas prisetimo na razloge zbog kojih se ovo ulje smatra jednom od najkorisnije hrane na svetu.

Zašto je ekstra devičansko maslinovo ulje najzdrabija hrana na zemlji?

Istraživanja maslinovog ulja pokazuju da masne kiseline i antioksidansi u njemu poseduju neke moćne zdravstvene koristi, kao na primer smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Šta predstavlja maslinovo ulje i kako se pravi?

Zašto je ekstra devičansko maslinovo ulje najzdravija hrana na zemlji?

maslinovo ulje je ulje koje se dobija od presovanja plodova drveta masline - masline. Process je neverovatno jedostavan, samo pritiskate masline i ulje izlazi.

Međutim, postoji jedan problem sa maslinovim uljem. Nije uvek on to što mislite. Neke sorte maslinovog ulja mogu da budu izvučene kroz hemikalije ili razređene sa drugim, jeftinijim uljima.

Prema tome, kupovanje maslinovog ulja je veoma važna stvar i moramo da naučimo kako da izaberemo pravo maslinovo ulje. Najbolja vrsta maslinovog ulja je neprerađeno. Izvlači se prirodnim metodama i standardizuje se za čistoću i određenih senzornih kvaliteta kao što je miris i ukus.

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima karakterističan ukus i sadrži visok nivo antioksidanasa, zbog toga je toliko korisno. Osim njega imamo lagana rafinisana maslinova ulja kod kojih su korišćeni rastvorivači, tretiraju se toplotom i čak se često razređuju sa drugim, jeftinijim uljima poput sojinog ulja i ulja od repice.

Zdravstvene koristi maslinovog ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima široku primenu u Grčkoj

Pravo maslinovo ulje je bogato antioksidansima, sadrži male količine vitamina E i K, i moćno je sredstvo u borbi sa hroničnim upalama, bolestima srca, dijebetesom, Alchajmerovom bolešću i artritisom.

Maslinovo ulje se uspešno bori sa upalnim procesima u telu. Smatra se da može da smanji vrednost inflamatornih markera kao što je C reaktivni protein.

Maslinovo ulje ublažava bolove. Količina oliokantala u 3-4 supene kašike ekstra devičanskog ulja imaju efekat sličan 10% doze ipobrufena za odrasle.

Ekstra devičansko maslinovo ulje štiti od kardiovaskularnih oboljenja. Prema proučavanjima mediteranske dijete maslinovo ulje samnjuje srčane udare i smrtnost od njih za 30%.

Maslinovo ulje utiče i na zgrušavanje krvi. Sprečava neželjeno zgrušavanje koje je osnovni razlog za srčanih i moždanih udara.

Oleinska kiselina koja je sadržana u maslinovom ulju je visoko otporna na radijaciju i ima blagotvoran efekat na gene raka. Time se objašnjava manju učestalost ljudi na mediteranskoj ishrani od bolesti raka.

Maslinovo ulje ima blagotvorno dejstvo na moždanu funkciju i štiti od Alchajmerove bolesti.

Da li možete da kuvate sa maslinovim uljem?

Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži pre svega mononezasićene masne kiseline što ga čini dosta otpornim na visoke temperature. On je veoma bezbedan, čak i za kuvanje na visokim temperaturama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest