bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tajna pravih italijanskih piškota

Tajna pravih italijanskih piškota

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
Tajna pravih italijanskih piškota

Piškote di Prato - ovo je najraniji naziv s kojim se pojavljuju piškote. One su napravljene prvo u gradu Prato u Italiji. Reč piškote potiče od latinske reči BISCOCTUS koja znači duplo ispečen.

29. septembra u SAD-u i nekim krajevima sveta obeležava se dan piškota koji je povod da malo više razgovaramo o ovim hrskavim klasicima u poslastičarstvu.

Godinama unazad ljudi su shvatali da su hrskavi keksići ispečeni sa obe strane dugotrajniji i sigurniji za čuvanje. Plinije Stariji je čak tvrdio da slična vrsta hrane može da se konzumira čak vekovima kasnije.

Prvi napisani recept za piškote datira od pre nekoliko vekova i do dana današnjeg se čuva u gradu Prato. Danas u različitim delovima Italije oni su poznati još kao kantučini, pod uticajem kulture i različitosti svakog posebnog grada. Pored svega ostalog, već gotove piškote se koriste u pravljenju mnoštva torti i kolača poput Tiramisua i odlična su zamena za koru torte.

Evo kako vi sami možete da napravite italijanske piškote kod kuće:

Torta sa piškotama

Potrebni sastojci:

2 šolje brašna, 1/2 šolje kakaa (prirodni), 1 šolja šećera, 1/2 šolje soli, 1/2 šolje sode, 1 šolja šećera, ¾ kašičice praška za pecivo, 1/2 šolje istopljenog maslaca, 1/2 kašičice ekstrakta vanile, ½ šolje krupno iseckanih oraha, ½ šolje sušenog voća, 2 jaja.

Način pripreme:

Svi suvi sastojci se pomešaju. Dodaju se prethodno umućena jaja i maslac. Počinje da se mesi dok se ne postigne lepljivo-čvrsta smesa. Dodaju se orasi i suvo voće.

Napomena! - tajni sastojak italijanskih piškota je dodavanje soli i soda. Na prvi pogled izgledaju neprihvatljivi, upravo oni su ti koji dodati u tačnoj količini daju unikatan i neponovljiv ukus.

Nakon dobrog mešenja testa ono se sipa na papir za pečenje u tepsiju. Oblikuje se u duguljasti i pravougaoni oblik odokativno sa visinom otprilike 1-2 cm.

Italijanske piškote

Rerna treba da bude prethodno zagrejana - peče se 25 minuta na 180°C. Kada je gotovo, vadi se i čeka se da se ohladi, otprilike 30-45 minuta. Seče se na kriškice i čeka se da se u potpunosti ohladi. Ukoliko procenite da je potrebno, možete blago da ih zapečete drugi put kao posebne kolačiće poređane u tepsiju.

Kada su već gotovi, mogu da se čuvaju dosta dug vremenski period, bilo to u kutiji ili u frižideru.

Kada ste već pripremili piškote, sa gotovim piškotama možete lako da napravite tortu od piškota ili krem sa piškotama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest