Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nepoznati začin Šejba

Nepoznati začin Šejba

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516054
Nepoznati začin Šejba

Šejba /Sheba/ je začin arapskog porekla. Ona je univerzalni začin.

Osnovni sastojci Šejbe:

loorov list, semenke korijandera, đumbir, kumin, zvezdasti anis, aleva paprika, karamfil, mahune kardamona i zrna crnog bibera.

Začin Šejba je interpretacija tradicionalnog berbere začina u Etiopiji (mešavina osnovnih začina kao što su aleva paprika, đumbir i kumin). Sjajna za supe, janije i sosove. Pravo umetničko delo. Začin vam omogućava da stvorite unikatan ukus za vas. Začin Sheba Stew ima mnogo primena - koristi se kako za sosove za umakanje, tako i u janiji ili u supi.

Nepoznati začin šejba

Šejbom supe postaju bogate pikantnim ukusom, janije aromatične, sosovi neodoljivog ukusa. Probajte ovu mešavinu začina u nezamenjivim receptima za špagete Bolonjeze ili dinstani kupus.

Dobro se kombinuje sa tanko iseckanim krompirima sa gustom pavlakom, izrendanim čedar sirom i Šejbom u tiganju za pečenje tako što pečete dok ne omekne. Dobićete jedno neverovatno začinjeno jelo pikantnog i netipičnog ukusa.

Evo jedan netradicionalni ukus sa ovim nepoznatim začinom:

Pečena goveđa kratka rebra sa kafom i jabukama

2 kg goveđih rebara, sa kosti

1 kašičica soli

3 kašičice mešavine začina Šejba /Sheva/

2 supene kašike biljnog ulja

1 glavica luka

1 šargarepa, oguljena i iseckana na tanke kriškice

4 čena belog luka, tanko iseckanog

1 koren celera, oguljen i iseckan na kockice

1 ½ šolja skuvane kafe

2 šolje pilećeg bujona

3 jabuke

¼ šolje jabukovog sirćeta

2 supene kašike iseckanog korijandera

sveže mleveni biber

Instrukcije za pripremanje:

Nepoznati začin Šejba
Fotografija: marcheva14

1. U veliku šerpu namočite goveđe meso sa 1 kašičicom soli, 1 kašičicom mešavine začina Šejba (Sheba) i 1 supenom kašikom biljnog ulja. Pokrijte i stavite u frižider na 12 sati;

2. Zagrjte rernu do 180°C. Zagrejte ostalu supenu kašiku biljnog ulja na ringli u šerpi sa debelim dnom na srednje jakoj vatru. Radeći parcijalno, ukoliko je potrebno rebra začinite crnim biberom i pecite sa svih strana dok skroz ne dobije braon boju, 10 do 15 minuta. Prebacite na tanjir i ostavite sa strane;

3. Smanjite ringlu do srednje i dodajte luk, šargarepu i beli luk. Kuvajte povrće mešajući s vremena na vreme dok blago ne dobije braon boju, otprilike 5 minuta. Dodajte goveđe mesom kafu i pileći bujon i ostavite da provri. Stavite u rernu i pecite jelo pokriveno folijom otprilike 3 sata ili dok meso ne postane veoma mekano. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane;

4. Ogulite jabuke, zatim svaku isecite na šest komada i stavite ih u posudu. Dodajte 1 kašičici Šejbe /Sheba/ i jabukovo sirće i izmešajte.

5. Dodajte jabuke u rebra i zapecite. Pecite otprilike 25 do 30 minuta tako što ih zalivate tečnošću za kuvanje na svakih 10 minuta dok jabuke ne omeknu sa viljuškom i meso ne postane sa koricom. Garnirajte listovima korijandera i servirajte.

Pogledajte još predloga iz arapske kuhinje:

- arapske pogače;

- tažin;

- arapski kolači.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest