Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući začini za iverka

Odgovarajući začini za iverka

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3771
Odgovarajući začini za iverka

Pripremanje ribe je deo kulinarske umetnosti koje začudo nije nikako jednostavno. Meso ribe je posebnije po svojim kvalitetima i pripremi. Njegova priprema iziskuje drugačiji pristup, od korišćenja začina za njegovo začinjavanje.

Ovo posebno važi za iverka. Sama riba ima svoj intenzivan i prefinjen ukus koji treba da bude naglašen dgovarajućim začinima, ali nikada ugušen njima, zato što tada predivno zadovoljstvo konzumacije ove neverovatne vrste ribe će nestati.

Šta možemo da kažemo o prirodnom ukusu iverka?

Iverak je odlična jestiva riba. Karakteriše se po svom belom, tvrdom i posnom mesu koje uvek oduševljava svojim svežim i prefinjenim ukusom. PRepoznatljivost mesa iverka dolazi od laganog ukusa oraha koji nepogrešivo orijentiše da je reč o izuzetnoj ribi, ali to zači da treba veoma pažljivo da se priprema i začinjava kako bi se sačuva autentičan osećaj prilikom konzumiranja iverka.

Najbolji način za termičku obradu iverka je putem pečenja - iverak na roštilju ili u rerni, ali može da se oseti raskošnost ukusa i kod prženog iverka, a takođe i kod dinstanja na pari pri čemu se daje prednost čistom orašastom ukusu ribe. Ima dobrih pogodaka u različitim receptima za iverka.

Kod svakog recepta aromatične trave treba da se biraju svaka posebno. Evo i najpogodnijih začina za iverka.

Iverak sa belim lukom

Beli luk nije tačan začin, ali ipak je savršen dodatak kod pržene ribe. A pak iverak začinjen belim lukom je pravi kulinarski pogodak!

Iverak sa krompirom i paradajzom

Iverak sa peršunom

Ovo je jedan od tipičnih začina za ribu uključujući belu ribu kakva je iverak. Daje osećaj svežine. Obavezno probajte iverak sa peršunom ili sa mirođijom.

Iverak sa limunom

Možda najtipičnije kombinacija je riba sa limunom. Ne postoji pogrešan izbor kada se kombinuju ove dve namirnice tako da se iiverak dobro začinjava limunom.

Iverak sa karijem

Znamo da ovo nije jedan začin, već miks barem 5 do 13-14 vrsta. Začin je klasičan za lagana mesa poput ribe, ali kod korišćenja za iverka se traži veoma tačan osećaj, s obzirom na to da je sami začin sa veoma zasićenim ukusom i može da uguši ukus iverka. Važno je da se pravilno izabere vrsta karija imajući u vidu druge elemente recepta. Veoma odgovarajuća varijanta za ribu sa krompirom.

Iverak u rerni sa krompirom

Iverak sa šafranom

Ovo je prefinjen i delikatan začin za iverka koji međutim može da da gorak ukus jelu ako se pretera sa njim. Začin je jedan od obaveznih uz ribu i morske delikatese, a iverak je sjajna delikatesna riba tako da minimalne količine ovog začina će istaknuti prijatan orašasti ukus ovog pravog delikatesa.

Pogeldajte još ukusnih ideja za iverka među kojima su:

- iverak čorba;

- iverak sa pečurkama;

- iverak sa krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest