bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?

Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
78481
Glavobolja posle obroka - zašto se dešava?

Glavobolja može da bude uzrokovana različitim uzrocima i može da se pojavi u različitim momentima. Ali ukoliko se razvije nakon obroka kada je telo sito i zadovoljno, izgleda malo čudno. Međutim, ne smeju da se zanemare simptomi kao što su bol ili opšta slabost nakon obroka. Oni mogu da pokažu pojavu različitih oboljenja. Konsultacija sa lekarom će pomoći da se isključi opasna dijagnoza.

Ako osoba nakon obroka redovno pati od bola u glavi, ona ona mora da poseti terapeuta. Po prirodi bola iskusni lekar će moći da odredi njen uzrok i ukoliko je potrebno daće smernicu ka uskim specijalistima. Evo nekih razloga zbog kojih možete da imate glavobolju nakon obroka.

Alergija na hranu

S vremena na vreme imunološki sistem može da prihvati određenu hranu kao pretnju za organizam. Kada se ovo desi, telo oslobađa histamin u krv. Može da se nazove hormon zabrinutosti koji, ukoliko alergen uđe u telo, aktivira zaštitne reakcije: osip, upalu, glavobolju. Eto zašto vredi dobro analizirati meni kako bi se isključili ili otkrili potencijalni alergeni.

Intolerancija na hranu

Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?

Ne mešajte intoleranciju na hranu sa alergijom na hranu. Obično prvu od nelagodnosti karakteriše nesposobnost ljudskog tela da prihvati i apsorbuje hranu koja sadrži razne materije, na primer gluten ili laktozu. Ponekad telo odbija da prihvati i jedno i drugo. Osetljivost organizma na gluten i laktozu može da uzrokuje simptome kao što su dijareja, želudačni diskomfort i glavobolja.

Visok krvi pritisak

Hipertonija i glavobolja su tesno povezani. Visok krvi pritisak može da se razvije u bilo kom uzrastu i često je praćen glavoboljom. Za one koji su skloni hipertoniji problem može da se razvije nakon obroka kada konzumiraju mnogo soli ili pikantnu hranu. Višak natrijuma nagomilava vodu u telu i dovodi do povećanja obima krvi što znači viši krvni pritisak.

Dijabetes

Ako osoba ima dijabetes i za ručak je jela mnogo slatke hrane koja je zabranjena lekovitnom ishranom, tada je u potpunosti moguće da se razvije glavobolja. S obzirom na to da slatko uzrokuje naglo povećanje nivoa šećera u krvi što dovodi do proizvodnje insulina. Višak slatkog, posebno kod dijabetesa, provocira širenje krvnih sudova u mozgu što može da dovede do glavobolje.

Migrena

Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?

Hrana sa ograničenim tiraminom - poput kiselog mleka, kisele pavlake i jogurta takođe može da uzrokuje migrenu odmah nakon obroka. Poznato je da neka hrana uzrokuje migrenu češće od druge: na primer sušeno ili dimljeno meso, čokolada, citrusno voće, soja sos.

Refluks želuca

Ovo je stanje kod kojeg se kiselina u želucu vraća naviše u jednjak i stiže do grla. Refluks je najčešće posledica izobilja pikantne ili pržene hrane u dijeti. Oni povećavaju proizvodnju kiseline u želucu što dovodi do refluksa. Iako su osnovni simptomi ovog oboljenja kiseline, otežano gutanje, bolovi u grudima i mišićima, često se pojavljuje glavobolja.

Neuralgija trigeminusa

Obično kada se pojavi glavobolja nakon obroka ljudi traže uzrok u hrani. Ali ovo može da bude simptom zabrinutosti mnogih ozbiljnih bolesti. Na primer neuralgija trigeminusa takođe uzrokuje glavobolju nakon obroka. Sa njom čovek može da oseti oštre bolne senzacije u oblasti glave koje se pojačavaju nakon obroka. Prisustvo dijabetesa može da pogorša ovo stanje.

Kako da ublažimo glavobolju nakon obroka?

Postoji mnogo sintetičkih lekova (protivuaplnih, beta-blokeri i antidepresivi) za lečenje različitih vrsta bola. Međutim, prirodne metode lečenja su korisne i imaju manje nuspojava. Neka od korisnih domaćih i prirodnih sredstava za glavobolju su akupresura, akupunktura, istezanje vrata, lagane fizičke vežbe, vožnja bicikla, hladna obloga za čelo, meditacija, aromaterapija itd.

Kada da posetite lekara?

Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?

Ako nabrojane metode i sredstva ne pomognu, a bol se nastavlja ili čak se pojačava, onda je važno da posetite lekara najskorije moguće. Lekar mora da bude informisan o prisustvu dodatnih simptoma koji mogu pratiti glavobolju. Među njima ima posebno opasnih koji iziskuju hitnu pažnju stručnjaka:

- pogoršavanje govora i vida;

- slabost u mišićima;

- nesvest ili ošamućenost;

- trnci u levoj ili desnoj strani tela;

- mučnina i povraćanje;

- problemi sa kretanjem tela;

- temperatura.

Važno je da zapamtite da ne postoji jedna univerzalna tableta koja je spremna da zauvek ublaži glavobolju. Potrebno je da se odredi uzrok oboljenja i da se pravilno izleči.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest