bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući začini za začinjavanje brancina

Odgovarajući začini za začinjavanje brancina

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3464
Odgovarajući začini za začinjavanje brancina

Riba brancin spada u ređe i skupe ribe na trpezi, s obzirom na to da je komercijalni ulov ove ribe sada značajno ograničen. Međutim, vredi probati zanimljiv ukus mesa brancina koje sadrži gotovo sve hranljive materije koje su potrebne ljudskom telu kako bi pravilno funkcionisalo.

Dragoceni mikroelementi, vitamini, nezasićene masne kiseline koje održavaju gotovo sve organe i sisteme u dobroj kondiciji nalate se u stegnutom belom mesu koje se smatra jednim od najukusnijih ribljih delikatesa.

Može da se kupi svež brancin u trgovinskoj mreži. On je usoljen ili dimljen i sa njime mogu da se pripreme raznovrsna riblja jela. Sušenje, prženje, kuvanje, pečenje i dimljenje - riba dovoljava svakakve kulinarske obrade. Za svaku od njih su potrebni odgovarajući začini za brancina koji će istaknuti i obogatiti prirodan prijatan ukus ribe.

Mirođija je začin bez kog riba brancin ne može da pokaže sav svoj šarm ukusa. Zajedno sa peršunom ona je nezamenjivi aromatični heroj u kuvanju brancina.

Brancin

Tako začinjenog ga poslužuju francuski kuvari. Kod nas i u mediteranskoj kuhinji češće može da bude ponuđen u društvu belog luka.

Brancin može veoma dobro da se začini zelenim začinima, pre svega onim koji su karakteristični za kuhinje oko mediteranskog mora - origano, selen, majčina dušica. Povrće na pari je odličan garnirung uz ribu.

Naravno, brancin kao i svaka riba ne može bez klasičnih začina - morska so, crni biber i limun.

Za one koji žele da minimalizuju ukus i aromu ribe mogu da dodaju sos u pripremljeno jelo. Za brancina najpogodniji su tartar sos na bazi majoneza i sos skordalija koji se pravi pre svega od belog luka, sirćeta, maslinovog ulja i prezli.

Tartar sos za brancina

Brancin je riba koja se uglavnom prži i zbog toga svi začini u kojima učestvuju beli luk i sirće su dobro prihvaćeni u receptima za prženog brancina.

Kada se sprema za predjelo ili koktelske zalogaje riba brancin može da bude ponuđena i sa različitim vrstama sireva tako što se dobro kombinuje i sa drugim začinima karakterističnim za njih.

Mogućnosti za recepte sa brancinom su mnogobrojne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest