bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto su sušene jabuke toliko korisne

Zašto su sušene jabuke toliko korisne

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3454
sušene jabuke

Svi znaju koje su koristi voća za dobijanje vitamina potrebnih telu. Međutim, većina voća je sezonska i nema ih tokom mnogih meseci u godini. Međutim, postoji alternativa ovog problema i ona je u sušenom voću. Iz njih telo takođe dobija potrebne vitamine i minerale, a oni nisu inferiorni po kvalitetima ukusa u odnosu na sveže. Nude još jednu mogućnost da se otkiju kvaliteti ukusa svežeg voća.

Jabuka je među voćem, koje je odgovarajuće za sušenje. I iz njih organizam dobija kako rastvorljiva, tako i nerastvorljiva vlakna. Samo pola čaše sušenog voća obezbeđuje telu 3-4 grama vlakana koji pokrivaju 20 procenata dnevne potrebe.

Pomoću dijetetskih vlakana stvara se osećaj sitosti i regulišu se nivoi šećera u krvi nakon unosa hrane. Oni čiste od toksina i štetnih crevnih bakterija.

Jedna od prednosti sušenih jabuka je i u sadržaju vitamina iz grupe B koji utiču na energetski metabolizam, sinhronizuju balans hormona i održavaju muždane ćelije.

Pretvaranje hrane u energiju u telu je zbog pantotenske kiseline. Takođe je odgovorna i za proizvodnju hormona. Sušene jabuke sadrže 3 procenta potrebnog dnevnog unosa pantotenske kiseline koja je poznat još i kao vitamin B5.

Vitamin B6 je katalizator za ubrzavanje metabolizma i ima ulogu u procesu stvaranja neurotransmitera koji utiču na aktivnost mozga. Iz sušenih jabuka telo nabavlja 6 procenata potrebne dnevne doze vitamina B6.

koristi od sušenih jabuka

Za poboljšanje ćelijskog zdravlja preporučuje se konzumacija sušenih jabuka. Zašto?

Za to što one sadrže antioksidanse, posebno polifenole, a upravo oni uspešno vode borbu sa slobodnim radikalima. Zahvaljujući polifenolima ošećene ćelije se uspešno regenerišu.

Zahvaljujući sušenim jabukama povećava se unos minerala u telu. Ovo je moguće, s obzirom na to da je u sušenim jabukama sadržano mnogo minerala. Među njima su toliko važne mineralne supstance poput kalijuma, natrijuma i gvožđa. Postoje male količine mikroelemenata kao što su selen, bakar i mangan.

Poslednje, ali ne najmanje bitno, redovna konzumacija sušenih jabuka smanjuje holeserol. Štaviše, ovo voće je na prvom mestu u borbi sa visokim nivoima holesterola u krvi.

Konzumacija jedne gomilice sušenih jabuka na dan tokom 3 meseca će pokazati značajno smanjenje holesterola u krvi. Bogat sadržaj pektina ima pozitivno dejstvo kod sekrecije žučnih sokova i zbog toga se preporučuje kod problema sa žuči.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest