bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolja eterična ulja u borbi sa prehladama

Najbolja eterična ulja u borbi sa prehladama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
213530
Najbolja eterična ulja u borni sa prehladama

Poznato je da uz pomoć antiinfektivnih i ekspektorantnih eteričnih ulja možete da odolite prehladi, gripu i bronhitisu. Osim toga, ona ne samo da služe za lečenje oboljenja, nego su efikasna i kao prevencija.

Eterično ulje je isparljiva supstanca, izvučena iz aromatičnih biljki. Dobija se destilacijom i zahvatanjem vodene pare. Može da se koristi samostalno ili u obliku sirupa, kapsula, kapljica, sprejeva, difuzija ili udisanjem u okolnoj sredini.

Naučna aromaterapija je izučavanje eteričnih ulja. Ovo je nauka zasnovana na strogoj metodologiji sa pouzdanim istraživačkim dokazima i potvrđena je u laboratoriji.

Aromaterapija je korišćenje eteričnih ulja u medicinske svrhe. Ovo je prirodna metoda koja se zasniva na aktivnosti biohemijskih molekula koji su prisutni u eteričnim uljima. I tako, ispričaćemo vam o šest eteričnih ulja protiv prehlada koja su vam potrebna tokom zime.

1. Eterično ulje jele

Eterično ulje od mente

Eterično ulje jele ublažava upalu i crvenilo po koži i sluzokoži, a pored toga je antiseptik koji nije toksičan za kožu. Idealno je za malu decu i ljude sa osetljivom kožom. Deluje dekongestivno i umirujuće na sluzokožu pluća. Posebno dobar uticaj ima kod hroničnih oboljenja bronhija.

2. Eterično ulje mente

Ovo ulje je usko povezano sa zdravljem disajnih puteva. Njegov molekularni profil pokazuje mukolitično delovanje koje ublažava kašalj. Posebno je korisno kod disajnih prehlada i stanja nosa, grla i ušiju - kako oštrih, tako i hroničnih. Ali njegov molekularni profil nije odgovarajuć za upotrebu kod dece, trudnica i dojilja. Iako se dobro podnosi na nivou kože i sluzokože.

3. Ulje eukaliptusa

On je disajni antiseptik, lagani dekongestant i antikataral. Posebno je koristan za ublažavanje prehlada sa sluzi, koja zapušava gornje i donje disajne puteve - na primer kao što je bronhitis ili sunusitis. Njegova antibakterijska svojstva čine ga veoma efikasnim eteričnim uljem kod suvog kašlja.

Najbolja eterična ulja u borbi sa prehladama

4. Lovorovo ulje

Eterično ulje lovora ima mnoštvo terapeutskih aktivnosti. Njegova najvažnija oblast je njegov umirujuć efekat. Ali zbog sadržaja cineola dobar je antikataralni i iskašljavajući agent. Osim toga, zbog svojih komponenti on ima antivirusna, antibakterijska i protivgljivična svojstva. Uz to ovo eterično ulje ublažava sve vrste bola.

5. Eterično ulje rimske kamilice

Uloga rimske kamilice prilikom lečenja nervne astme, kratkog daha ili nervnog kašlja odavno je priznata. Eterično ulje rimske kamilice ima protivupalno, spazmolitično, analgetično i sedativno dejstvo. Njegovo delovanje je posebno intenzivno i efekat se pojavljuje brzo. Ono je u potpunosti bezopasno i osim toga je nežno prema koži i sluzokoži.

6. Eterično ulje bora

Inhalacije

Osnovni molekul eteričnog ulja divljeg bora je pinen. Ovaj molekul ima blagotvoran efekat na sluzokožu pluća. Osim toga, ima svojstva protiv edema na nivou pluća i vazdušnih antiseptika. Međutim, potrebno je razređivanje u biljnom ulju ili drugim hemotipnim eteričnim uljima koja ne iritiraju. Na ovaj način njegova koncentracija se smanjuje do 50%.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest