bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?

Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
431
Ekstra devičansko maslinovo ulje

Klasifikovano kao „tečno zlato“ sa Mediterana, maslinovo ulje krije mnoge tajne. Smatra se jednom od supernamirnica koje pomažu našem telu da bude zdravo, a ujedno brine o našem lepom izgledu, jer je deo niza kozmetičkih proizvoda.

Da biste mogli da osetite sva korisna dejstva maslinovog ulja, ono mora biti dobrog kvaliteta. Nažalost, ispostavilo se da je veliki deo maslinovog ulja koji se prodaje u prodavnicama zapravo falsifikovan.

Stručnjaci savetuju da uvek pogledate etiketu na flaši – pravo „tečno zlato” mora da bude hladno ceđeno ili drugim rečima – ekstra devičansko.

Još jedna karakteristika koja razlikuje hladno ceđeno ulje je oznaka D.O.P - de Origen Protegida. To znači da je poreklo zagarantovano, a masline koje se koriste u njegovoj proizvodnji su najvišeg kvaliteta i da se uzgajaju u samo nekoliko geografskih oblasti u svetu.

Ova vrsta maslinovog ulja je radost gurmana i majstora kuvara. Upravo ovo maslinovo ulje je proizvedeno po najvišim standardima i podložno je stalnoj kontroli kvaliteta.

Možda se pitate koja je razlika između običnog rafinisanog maslinovog ulja, kod nas poznatog kao pomače ili salatno ulje, i onog sa oznakom „ekstra devičansko”. Druga sorta je uspela da sačuva sve vredne materije zrelih maslina, kao i karakterističan ukus i aromu.

Maslinovo ulje

Masne kiseline u hladno ceđenom maslinovom ulju su veoma slične onima koje se nalaze u majčinom mleku. Pogodno je kako za aromatiziranje salata, tako i za pripremu drugih jela.

Jedan siguran način da prepoznate kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje je da se ono zgusne kada je na hladnom. To znači da stavljeno u frižider treba da promeni svoju konzistenciju. Kada se zagreje, vraća se u tečno stanje. Maslinovo ulje koje se ne zgusne u frižideru nije čisto.

Imajte na umu da hladno ceđeni proizvod nije pogodan za prženje i kuvanje i ima veoma specifičan ukus, koji manje-više menja ukus finalnog proizvoda.

Ovde su nijanse ukusa najraznovrsnije, stvar brenda, berbe, proizvođača, kao i ličnih preferencija potrošača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest