bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana koja sadrži cink

Hrana koja sadrži cink

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Hrana koja sadrži cink

Cink je važan element koji je jedan od životno važnih elemenata u organizmu. On je neophodan za normalno funkcionisanje svake ćelije u ljudskom telu.

Normalno u telu čoveka moraju biti sadržana dva do tri grama cinka. Cink je deo enzima koji obezbeđuju najvažnije funkcije kao što su rast, metabolizam, sinteza belančevina, aktivacija imunoloških reakcija, održavanje pamćenja, dobrog vida, održavanje ukusa i mira, normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema.

Koji su izvori cinka?

Pšenične mekinje i pšenične klice, kao i suncokretove i bundevine klice, pečurke i škampi sadrže 130 miligrama cinka na kilogram proizvoda.

U svinjetini, piletini, teletini i iznutricama sadržano je do 140 miligrama na kilogram proizvoda. Rečna riba i teleća džigerica sadrže do 85 miligrama, a integralni hleb, zečje meso, žumanca i orašasti plodovi sadrže do 50 miligrama.

Pivski kvasac, luk, beli luk, konzerve mesa i ribe sadrže do 20 miligrama cinka na kilogram proizvoda, a beli hleb, voće i povrće, morska riba i sveže mleko sadrže do 8 miligrama cinka.

Cink je osnovni mineral koji pomaže jačanju imunog sistema, regulisanju nivoa vitamina A, regulisanju metabolizma, zarastanju rana, lečenju prehlada i drugih oboljenja. Nedostatak cinka može da uzrokuje probavne poremećaje, lomljive nokte i kosu, akne, suvu kožu, dijareju, gubitak apetita i smanjen imunitet.

Najbolji izvori cinka su životinjski proizvodi. Niže je dat spisak hrane bogate ovim mineralom koja se najviše preporučuje.

Najbolji izvori cinka

Žumance jajeta

Žumance jajeta je dobar izvor cinka, kao i vitamina A, E, D i K i drugih osnovnih minerala. 100 grama žumanca jajeta sadrži 4, 93 miligrama cinka. Zato jedite više različitih omleta, kremova od jaja, salata sa jajima, deserte od jaja, punjena jaja.

Meso od ćurke

Ćureće meso je jedan od najboljih izvora cinka, ali je važno da se kuva zdravo. Izbegavajte ćureće kobasice i prženo ćureće meso vrsta ćurećeg kebaba. 100 grama ćurećeg mesa sadrži 3, 09 miligrama cinka. Usmerite se više na ćureću supu, ćureće šnicle, punjenu ćurku, ćureće ražnjiće.

Crna čokolada

Ima cinka u crnoj čokoladi

Ako niste imali dovoljno razloga da jedete tamnu čokoladu, evo još jednog mnogo dobrog povoda. Tamna čokolada sadrži veliku količinu cinka - 9, 6 miligrama po gramu. Međutim, pazite da ne preterate, zato što možete da dobijete na težini! Ali po 2-3 blokića čokoladeu orašastim bombonama ili u desertima bez pečenja neće vam naškoditi.

Susam

Susamove semenke mogu da se pospu u dijetalnim salatama, zdravim smutijima i da se dodaju u keto hleb ili keto keksiće. One sadrže impresivnu količinu cinka - 7, 75 miligrama po gramu.

Jagnjeće meso

Drugi dobar izvor cinka je jagnjetina - 8, 66 miligrama cinka po gramu. Ne treba da se konzumira u suficitu. Akcentujte jagnjeću čorbu, pečenu jagnjetinu, jagnjeće šnicle i druge dijetalne recepte sa jagnjetinom.

Pečurke

Pečurke sadrže mnogo osnovnih vitamina i minerala uključujući cink 100 grama šitake sadrže 7, 66 miligrama cinka.

Indijski orah

Indijski orah je veoma zdrava hrana bogata cinkom i dobrim mastima. 100 grama indijskog oraha sadrži 5, 35 miiligrama cinka. Dodajte indijski orah u više veganskih namaza, sosova, salata, domaće sladolede.

Bundevino seme

Bundevino seme obiluje hranljivim materijama i takođe su odličan izvor cinka, 100 grama bundevinog semena sadrži 7, 81 miligrama cinka.

Voće i povrće nije bogato cinkom. Zbog toga vegetarijanci mogu da razviju deficit cinka. Duga konzumacija veoma slane ili veoma slatke hrane takođe može da smanji sadržaj cinka u telu.

Deficit cinka može da bude uzrokovan problemima štitne žlezde i bubrega, kao i unosa tableta protiv začeća. Deficit cinka može da uzrokuje usporavanje rasta kod dece i sterilitet kod muškaraca i žena, kao i impotentnost.

Nedostatak cinka se izražava i u gubitku pamćenja i razdražljivosti, opadanju kose, pojavi crnih tačaka, gubitku apetita i mirisa, čestih infekcija, povećavanju holesterola.

Kod nedostatka cinka po noktima se pojavljuju bele mrlje. Ovo je često jedan od znakova alergije. Da biste se izborili sa njom, konzumirajte više proizvoda životinjskog porekla, pšenične klice, integralni hleb.

Cink u lososu

Redovna i raznovrsna ishrana će vam obezbediti dobar unos cinka. A njegove koristi su zaista neverovatne.

Koristi cinka

1. Poboljšava izdržljivost i fizičku snagu sportista koji vrše intenzivne treninge, s obzirom na to da imaju važnu ulogu u proizvodnji hormona.

2. Sprečava rak i jača imuni sistem

Poslednja proučavanja pokazuju prisustvo deficita cinka kod nekoliko vrsta raka: rak dojke, rak jajnika, rak debelog creva, rak pluća, rak kože ili leukemiju.

Deficit cinka duboko utiče na imuni sistem zbog činjenice da nedostatak optimalnih koncentracija u organizmu uzrokuje brz pad u finkciji T ćeija. T ćelije ili T limfociti su limfociti sa centralnog ulogom u imunitetu posredovanom ćelijama, pomažući organizmu kod napada virusa ili bakterija.

3. Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Cink igra suštinsku ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnih ćelija i endotela, a deficit cinka može da izazove visok holesterol i upalu, dva važna faktora rizika za srčana oboljenja.

4. Jača reporduktivni sistem kod muškaraca i održava plodnost

Nedavno proučavanje 88 muškaraca uzrasta između 40 i 60 godina pokazuje da muškarci sa normalnim nivoima testosterona imaju veće koncentracije cinka od onih sa niskim nivoima testosterona.

Cink je neophodan za proizvodnju enzima koji iniciraju deobu ćelija, ali za tkivo prostate je potrebno 10 puta više cinka kako bi pravilno funkcionisali, nego druge ćelije. Optimalan nivo cinka u prostati štiti ćelije od uništavanja, upale ili razvoja raka.

5. Jača zdravlje reproduktivnog sistema kod žena

Kod žena cink učestvuje u procesu rasta i sazrevanja jaja, tako da žene sa deficiom cinka u krajnjem slučaju imaju probleme sa ovulacijom, i posredno, preobleme sa neplodnošću.

6. Ima jako antioksidansno dejstvo

Cink je odličan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale, povezujući se sa njima. Cink ima važnu ulogu u suzbijanju negativnih efekata viška gvožđa i radikala koji povaćavaju upalu.

7. Poboljšava san, kognitivnu funkciju i nivoe energije

Cink obezbeđuje optimalno funkcionisanje neurotransmitera koji komuniciraju sa ostalim delom tela pomažući u održavanju kognitivne funkcije. On je neophodan u metabolizmu melatonina, osnovnog hormona za zdravo telo.

Učestvujući u aktivnosti više od 300 enzima, cink ima mnogo drugih koristi za ljudsko telo i to objašnjava zašto čak i najmanji deficit može da uzrokuje neželjene simptome ili stanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest