Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sirće od oraha - koristi i primena

Sirće od oraha - koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Sirće od oraha - koristi i primena
Fotografija: Sergei Anchev

Znamo da je sirće začin koji se dobija nakon fermentacije. Poznato nam je vinsko sirće, a tokom poslednjih godina interesovanje za jabukovo sirće je toliko veliko da njegova upotreba premašuje onu kod tradicionalnog začina dobijenog od grožđa.

Nedavno na tržište ulazi i druga vrsta ovog proizvoda, a to je sirće od oraha. Predlog proizvođača predstavlja u potpunosti prirodno sirće dobijeno prilikom fermentacije, bez učešća dodatih konzervanasa, kiselina, boja i drugog.

Po spoljašnjem izgledu orahovo sirće je žuta mutna tečnost, s obzirom na to da talog u njoj nije filtriran kako bi sačuvala svoju prirodnost prilikom punjenja u flašu.

Pre toga on se fermentisao barem godinu dana. Ne pasterizuje se da ni bi izgubilo svoja korisna svojstva.

Kako se koristi sirće od oraha?

To je proizvod koji se ne razlikuje od ostalih vrsta po pitanju njegove primene. On je začin za salate i jela, za pripremanje dresinga i kao začin u sosovima.

Može da se konzumira i direktno, najčešće kao profilaktično ili lekovito sredstvo. Količine u ovoj njegovoj ulozi su 1-2 kašičice, istopljene u čaši vode koje se piju 2 puta na dan.

Koristi sirćeta od oraha

Sirće od oraha

Orasi su poznati kao hranljivi proizvod sa najvišim mogućim sadržajem omega-3 masnih kiselina. Odatle su njegove ogromne koristi za zdravlje srca i mozga, a upravo ovi organi su u najvećoj meri opasni za život.

Smanjivanje rizika od srčanih problema za 30 procenata je ozbiljna osnova za redovnu konzumaciju oraha i njihove proizvode.

Fermentisano sirće daje dodatnu otpornost protiv kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanja pokazuju da njegova redovna upotreba smanjuje rizik od moždanog udara za 52 procenta.

Insulti su opasnost koja pažljivo raste godinama, i posle 60. godine je vodeći uzrok teških oštećenja i smrti.

Prirodno orahovo sirće ima prirodnu ulogu i u kontroli težine. On stvara osećaj sitosti zbog prisustva masti, proteina i vlakana u njegovom sastavu.

Naučni krugovi preporučuju ovu sortu sirćeta kao deo lečenja dijabetesa tipa 2. Osim toga je jako sredstvo za prevenciju bolesti, s obzirom na to da za 47% smanjuje opasnost od njegovog razvoja.

Smanjuje i holesterol što ga čini odgovarajućim za sve ljude iznad 50 godina, s obzirom na to da je problem kod njih ogroman.

Kao potpuno prirodan proizvod odgovarajuć je za svaku vrstu zdrave ishrane.

Orahovo sirće je efikasno kod dijeta za mršavljenje, zato što topi masti oko stomaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest