Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Misija moguća: Šećerna vuna!

Misija moguća: Šećerna vuna!

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
1171
Misija moguća: Šećerna vuna!

Pravljenje šećerne vune je velika umetnost, ali ukoliko pravilno pristupite, ono je i veliko zadovoljstvo. Ukus šećerne vune je kao karamel, ali izgleda neverovatno impresivno, profesionalno i praznično.

Savršeno napravljena šećerna vuna može da se koristi za ukrašavanje deserata oblacima sjajnih niti, a od nje može da se napravi šećerna korpica za voće ili sladoled.

A 7. decembar je zvanični dan šećerne vune, pa se kladite na raznovrsnost i probajte da pripremite kod kuće ovo slatko iskušenje iz našeg detinjstva.

Počnite da okrećete

Međutim, postoje i problemi. Potrebna vam je soba sa suvim vazduhom, a takođe treba da pokrijete kuhinjski pod novinama. Vuna treba da bude napravljena najkasnije sat vremena pre posluživanja, zato što (osim ukoliko se niste snabdeli hermetičkim posuđem, opremljeni silika gelom koji guta vlagu) predivni vazdušni rezultati vašeg okretanja uskoro će se pretvoriti u grozne grudvice karamela koje se lepe za zube.

Uprkos tome, počnite

Obojeni šećer

Nezavisno od ovih strašnih upozorenja svaki dobar kuvar bi mogao barem jednom u svom životu da napravi šećernu vunu. Zadovoljstvo uspeha misije je nezamislivo i zapravo je lakše, nego što izgleda.

Napomene o šećernoj vuni

Veoma je važno da vam šerpa bude savršeno čista. Profesionalci koriste veliku šerpu za šećernu vunu koja je od čistog bakra. Njeno dno je debelo i toplota se ravnomerno raspoređuje, tako da se šećer u šerpi topi u jednom te istom momentu.

Kako da baratate šerpom

Svaka šerpa sa debelim dnom (ali ne emajlirana ili od vatrostalnog stakla, zato što lako zagaraju) će biti odgovarajuća za cilj, ali morate da je protresete laganim ujednačenim pokretima. Dobro bi bilo da namočite malo šećer, ako nemate iskustva sa pravljenjem karamela. Voda će ubrzo ispariti i sirup će se ravnomerno topiti. Suvi šećerni kristali će se uskoro zalepiti za dno i zagoreće.

Kako se kuva šećer

Šećer

Jedna tajna uspešnog pravljenja šećerne vune jeste da šećer ima neophodnu temperaturu, zbog toga je neophodan šećerni termometar. Potrebno je da imate i malo glukoze kako biste sprečili kristalizaciju. Ukoliko koristite samo običan šećer u granulama, pre kuvanja dodajte prstohvat kremotartara (iz apoteke) ili 1 kašičicu limunovog soka. Kiselina će smetati šećeru da stvori kristale koji se ne tope. Veoma je važno u šećernoj vuni da nema nikakvih grudvica.

Instrumenti

Uverite se da ste pripremili neophodne instrumente. Zatrebaće vam sledeće: šerpa za kuvanje šećera ili tiganj sa debelim dnom od nerđajućeg čelika, četka za kolače umočena u posudu sa vodom, šećerni termometar, oklagija, kuhinjske makaze i plastična kutija.

Treba vam i posuda sa hladnom vodom da hladite šerpu i nešto čime ćete vrteti šećer (dve viljuške). Ako držite šećernu vunu duže od nekoliko sati, biće vam potreban silikagel (iz apoteke) koji ćete staviti u kutiju zajedno sa njim.

Osnovna metoda

Kada pravite šećernu vunu, radite brzo da ne biste dozvolili smesi da se ohladi i da se stvrdne u šerpi.

Potrebni sastojci

450 g

3 supene kašike vode ili glukoze u prahu /1 supena kašika limunovog soka

Način pripreme: Poređajte novine po celom podu gde planirate da pravite šećernu vunu. Stavite jednu stolicu blizu ringle, dobro pričvrstite oklagiju iza nje kako biste mogli lako da namotavate šećernu vunu oko nje.

Stavite šećer u tiganj i dodajte vodu, koliko je potrebno da se navlaži. Veoma blago zagrejte dok se svi kristali ne istope i tečnost ne postane u potpunosti providna. Nemojte prokuvati sirup dok se šećer ne istopi. Ukoliko ima još kristala po zidovima šerpe, premažite ih mokrom četkom za slatkiše kako bi mogli da se rastope.

Šećerna vuna

Kada sirup dostigne temperaturu 155 stepeni, pažljivo skinite šerpu sa vatre i stavite njeno dno u tepsiju ili lavor sa hladnom vodom kako bi prestalo kuvanje. Izvadite šerpu, čim prestane da se čuje šuštanje.

Umočite viljušku u karamel, izvadite i protresite kako bi pao višak šećera, a posle namotajte krupnim pokretima oklagije.

Ponovite ovaj proces dok ne potrošite sirup ili on ne počne da tamni, ili ste napravili dovoljno šećernog pamuka. Odsecite ružne grudvie kuhinjskim makazama i oblikujte šećernu vunu po želji.

Korpice od šećerne vune

Ove korpice su zanimljive posudice za jagode ili sladoled. Umočite voće do pola u čokoladu za još veći efekat. Napravite mnogo šećerne vune i probajte ravnomerno da namotavate na oklagiju svaki sledeći sloj na prethodni. Uvijte lagano šećer oko dna prevrnute posude pažljivo oblikujući rukama.

Nadevi za šećerne korpice

Profiterole - stavite u korpicu profiterole sa kremom i posute šećerom u prahu.

Sladoledi - kašikom za sladoled oblikujte kugle šarenog sladoleda. Stavite ih u zamrzivač kako bi postali mnogo tvrdi. Tačno pre serviranja stavite kugle sladoleda u male korpice šećerne vune.

Pogledajte još šećernih iskušenja koje možete pripremiti kod kuće:

- šećerni kolačići;

- deserti bez šećera;

- kolačići bez šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest