bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Čišćenje jetre maslinovim uljem i limunovim sokom

Čišćenje jetre maslinovim uljem i limunovim sokom

Maria SimovaMaria Simova
Početnik
204158
Čišćenje maslinovim uljem i limunovim sokom

Čišćenje jetre maslinovim uljem i limunovim sokom se preporučuje ljudima koji jedu mnogo kancerogenih materija, boja i konzervanasa. Za razliku od terapije medikamentima, ova metoda je nežnija za telo. Limunov sok i maslinovo ulje obezbeđuju dosta brzo čišćenje ćelija jetre od toksičnih materija.

Koristi maslinovog ulja sa limunom na prazan stomak

Jetra vrši izuzetno važne funkcije. Njegove ćelije čiste telo od toksina. Ali nepravilan način života i dugotrajno lečenje lekovima mogu da uspore funkcionisanje organa. U ovom slučaju iziskuje se spoljašnja pomoć.

Za čišćenje jetre koriste se ne samo lekovi, nego i alternativne metode lečenja. Od njih najčešće se sreću maslinovo ulje i limunov sok.

Maslinovo ulje je poznato po svom holeretskom dejstvu. Zahvaljujući tome ono uklanja toksine iz tela. Ne manje značajna svojstva proizvoda uključuju normalizovanje varenja. Koristi limuna za jetru čoveka su zbog sadržaja kiseline koja ima sposobnost da rastvara toksične materije i da ih uklanja iz tela. Osim toga, sok od limuna može da ubrza metaboličke procese i da spreči razvoj patogenih mikroorganizama.

Sadržaj izobilja vitamina koji imaju ojačavajuć efekat na imunološki sistem. Lekari kažu da svakodnevna konzumacija limunovog soka na prazan stomak garantuje stabilno varenje i jak imunitet. U nekim slučajevima limunov sok se dodaje u dijetu sa ciljem mršavljenja, s obzirom na to da aktivira varenje i ubrzava metabolizam.

Detoksikacija jetre

Da biste napravili lekoviti napitak, treba pravilno da icedite limunov sok. Za taj vilj koristite pasator ili aparat za ceđenje sokova. Limun se oguli i očisti. Ako želite da dobijete maksimalnu količinu hranljivih materija, ne možete da se otarasite kore. S obziro, na to da je limunov sok previše koncentrovan, on se razređuje toplo, vodom u istom odnosu.

Maslinovo ulje sa limunom se često uzima na prazan stomak. Lekoviti napitak tonira telo i započine proces varenja. Ukoliko se pridržavate pravila unosa, redovna upotreba leka će viti od koristi samo za vaše zdravlje.

Koristi napitka sa limunom i maslinovim uljem su sledeće:

- eliminacija nadutosti;

- jačanje strukture krvnih sudova;

- holeretično dejstvo;

- čišćenje sistema organa za varenje;

- ublažavanje umora.

Maslinovo ulje ima pozitivan efekat na čovekov spoljašnji izgled. Značajno poboljšava stanje kose, noktiju i kože. Može da se primeni na problematičnoj oblasti. Fenolna jedinjenja u maslacu obezbeđuju antimikrobnu aktivnost koja pomaže u borbi protiv različitih bolesti. Zahvaljujući svojim polifenolima ono ima protivupalni efekat na telo.

Kako maslinovo ulje i limunov sok deluju na jetru

Čišćenje jetre maslinovim uljem

Čišćenje jetre maslinovim uljem i limunovim sokom ima kumulativan efekat. Neophodan rezultat može da bude postignut samo pri redovnoj upotrebi leka. Nije slučajno tandem maslinovo ulje i limun izabran za čišćenje jetre.

Zbog sadržaja oleinske kiseline maslinovo ulje daje izražen holeretični efekat. U isto vreme ulja pomaže u razgrađivanju holesterola i sprečava razvoj kamena u žuči. To je zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina.

Limunov sok ima komleksan efekat na funkcionisanje ljudskog tela. Kada uđe u želudac on povećava kiselost, pomaže u savijanju zidova creva. Kao rezultat goa odvaja se žuč, što je važno kada stagnira. Pored svega ostalog limunov sok je poznat po sledećim svojstvima:

- jačanje zidova malih sudova;

- dezinfekcioni efekat;

- učešće u redoks porcesima;

- poboljšavanje respiratornog sistema;

- jačanje imuniteta.

Čišćenje jetre je indicirano za ljude koji vode sedeći način života i imaju loše navike. Problemi sa jetrom ukazuju na pojavu plaka na jeziku i žutilo sklere oka. U nekim slučajevima postoji diskomfort u desnom hipohondrijumu.

Priprema za čišćenje jetre limunom i maslinovim uljem

Čišćenje limunovim sokom

Čišćenje jetre limunovim sokom i maslinovim uljem treba da se vrši u skladu sa odeđenim pravilima. Samo u tom slučaju mogu da se izbegnu neželjene reakcije. Priprema počinje nedelju dana pre procedure. To je sledeće:

- izbacivanje masne hrane i alkohola dosta pre čišćenja;

- uvođenje sokova od povrća i voća u dijetu;

- izbacivanje jela od mesa iz jelovnika jedan dan pre čišćenja;

- uzimanje laksativa uoči čišćenja;

- čišćenje creva klistirom.

Alkohol mora da bude izbačen iz dijete deset dana pre početka čišćenja jetre. Takođe, poželjno je da se poveća fizička aktivnost u tom periodu. Ovo će imati pozitivan efekat na izdržljivost organizma i ubrzaće proces čišćenja. Neki eksperti toplo preporučuju trčanje.

Kada koristite limunov sok i maslinovo ulje za čišćenje treba da držite dijetu. Ona uključuje izbegavanje mesa, brzih ugljenih hidrata, veštačke masti, morske plodove i alkohol. Podstiče se velika količina vlakana u obliku voća i povrća. Crni čaj, kafa i gazirana pića treba da budu zamenjena zelenim čajem. Takođe, možete da praktikujete terapeutsko gladovaje. Ali ne preporučuje se da se zloupotrebljava njime. Optimalno vreme gladovanja u ovom slučaju je dva dana.

Recept sa maslinovim uljem i limunom za čišćenje jetre

Recept za napitak za čišćenje jetre uopšte nije komplikovan. Sadrži samo dva sastojka. Posebna pažnja treba da se obrati na izbor maslinovog ulja. Ono treba da bude visokog kvaliteta i nefiltrirano. Proporcije komponenti su sledeće:

1 supena kašija limunovog soka;

1 supena maslinovog ulja.

Priprema:

Potrebna količina sastojaka se pomeša u posebnoj posudi. Dobijena smesa se blago zagreva na slaboj vatri. U procesu čišćenja rastvor se uzima na svakih 15 minuta po 1 supena kašika.

Kako se pravilno koristi maslinovo ulje sa limunom za čišćenje jetre

Maslinovo ulje i limunov sok

Važno je da očistite jetru u skladu sa određenim algoritmom. Njegovo narušavanje može da provocira neželjene reakcije na organizam. Preporučuje se da odvojite u potpunosti slobodan dan za proceduru. Proces čišćenja limunovim sokom i maslinovim uljem protiče u nekoliko etapa

- pre doručka treba da popijete 100 ml jabukovog soka;

- doručak treba da bude najlaganiji moguć;

- pre večere treba da pijete biljni napitak umirujućeg efekta;

- otprilike 18:00-19:00 sati treba da popijete dve tabletice no-shpa;

- posle 19:00 sati potrebno je da se zauzme horizontalni položaj tela;

- na svakih 15-20 minuta treba da pijete pripremljeni napitak, napravljen od ulja i limunovog soka;

- kada uzmete lekoviti napitak, treba da vratite u krevet stavljajući vruću zagrevajuću podlogu na svoj želudac;

- posle 2-4 sata će početi proces uklanjanja žuči iz tela na prirodan način.

Uzimanje tableta no-shpa će pomoći u ublažavanju grčeva što će ublažiti diskomfor za vreme čišćenja tela. Kada uzmete tablete, preporučuje se topla kupka ili tuširanje.

Nakon procedura čišćenja preporučuje se izbegavanje povećane fizičke aktivnosti. Tokom prvih sati broj želja za korišćenjem toaleta će se povećati. Ovo se smatra normalnom reakcijom tela na manipulacije čišćenja.

Treba da legnete ne kasnije od 23:00 sati. Sledećeg dana treba da napravite klistir koristeći barem 6 litara čiste vode. Tokom prve polovine dana preporučuje se da se pije 500 ml soka od šargarepe ili jabuka. Tokom sledećih dana pokazana je najstroža dijeta sa izuzetkom mesa, ribe i masne hrane.

Postoji i drugi način za čišćenje jetre kod kuće. Podloga za grejanje se nanosi na desi nipohondrum dva sata pre početka procedure. Maslinovo ulje i limunov sok treba da se piju odvojeno u intervalima od 15 minuta. Treba da ispijate po 1-2 gutljaja odjednom. Između trikova treba da ležite na desnoj strani dok pokušavate da dišete u svoj stomak. U isto vreme podloga za grejanje treba da bude na stomaku. Naredna dva dana posle čišćenja treba da jedete isključivo biljnu hranu.

Pregledi onih koji praktikuju domaće čišćenje jetre maslinovim uljem i limunom pokazuju visoku efikasnost metode. Rezultat pravilno izvršene procedire je sledeći:

- ten postaje svežiji;

- gorki ukus u ustima i periodična mučnina nestaju;

- nema glavobolje;

- rad sistema organa za varenje se obnavlja

- naslage na jeziku nestaju.

Nakon mera čišćenja rad probavnog trakta se normalizuje. Isto toliko izražen efekat se primećuje po pitanju kardiovaskularnog sistema. Ali osnovne promene će uticati na rad ćelija jetre. Već sledećeg dana možete primetiti nestajanje simptoma karakterističnih za paologije jetre. Ako efekat nije dovoljno izražen, procedura može da se ponovi nakon mesec dana.

Mere predostrožnosti

Čišćenje jetre kod kuće se smatra rizičnim. Eto zašto pre nego što to odradite treba da se konsultujete sa lekarom. Doza i odnos komponenti mogu da variraju u zavisnosti od težine pacijenta. Pre nego uzmete lek treba da se uverite da nema alergijske reakcije na limun i maslinovo ulje. Ako se u etapi čišćenja creva pojave izraženi osećaji bola, potrebno je hitno da se konsultujete sa lekarom. Uzimanje lekova protiv bolova nije poželjno.

Pogledajte još hranu za čišćenje jetre.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest