Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Orada u rerni je tako najukusnija

Orada u rerni je tako najukusnija

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1511
Orada u rerni
Fotografija: Diana Kostova

Pre pravog kuvanja potrebno je dobro da očistite ribe koje ćete spremati. Operite orade, nakon što uklonite unutrašnjosti.

ribu zalijte jabukovim sirćetom ili limunovim sokom - iznutra i spolja, nakon čega ih ostavite u đevđiru kako bi se dobro ocedilo. Neka odstoje barem pola sata. Posolite ih pre nego što počnete da ih spremate.

Oradu u rerni treba da napravite u tepsiji u koju ste stavili papir za pečenje. Ukoliko ne možete da nađete takvu, možete da koristite aluminijumsku foliju. Otprilike 30 minuta je dovoljno za pečenje ribe - noje potrebno da se orada prepeče. Evo i recepta kojeg smo izabrali.

Orada sa sokom od paradajza i korom limuna

Orada pečena u rerni
Fotografija: Vanya Georgieva

Potrebni sastojci: orada, 4 čena belog luka, sok od paradajza, kora limuna, ulje, selen

Način pripreme: Već očišćene ribe se namažu maslinovim uljem ili maslinovim uljem i posipaju se selenom. Stavite prethodno očišćene i izgnječene čenove belog luka u trbušnu duplju ribe. Limun kojeg ste dobro oprali izrendajte na sitno rende - dobro bi bilo da koristite samo žuti deo kore.

Stavite izrendanu koru iznutra, u stomak orade i spolja. Poređajte orade u tepsiju i sipajte sok od paradajza, tako što u njega dodate malo soli i selena za aromu. Po želji možete da stavite i crni biber. Pecite otprilike na 200 stepeni.

Sledeći recept je sa orasima - može da vam se učini čudnim, ali bude mnogo ukusan. Evo i koji su potrebni sastojci.

Orada sa kiselim krastavčićima

Sirova orada
Fotografija: Vanya Georgieva

Potrebni sastojci: orada, 2-3 kisela krastavčića, 100 g oraha, 3-4 šargarepe, - ½ šolje belog vina, crni biber, peršun, so, ulje

Način pripreme: Nakon što se očistili oradu, dobro je namažite masnoćom. Šargarepep iseckajte na tanke kolutiće i poređajte u stomak ribe.

Kiseli krastavčići treba prvo da se ocede, nakon čega se seckaju na žilijene i takođe se stavljaju u stomačić ribe. ORasi i peršun se sitno iseckaju i njima se posipa riba - iznutra i spolja. Stavljate ribe u tepsij i sipate belo vino. Pečete u jakoj rerni.

Osim u rerni, orada može da bude spremljena na mnogo načina, zato preporučujemo da pogledate još sledeće recepte za:

- oradu u tiganju;

- oradu na roštilju;

- oradu na grčki način;

Neka vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest