bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Domaći sudžuci se prave majstorski

Domaći sudžuci se prave majstorski

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Sudžuk
Fotografija: Veselina Konstantinova

Jedna od najukusnije meze za svaki povod su domaće spremljeni sudžuci. Oni mogu da budu spremljeni i od različite vrste gotovih kobasica, ali da biste bili sigurni u njihov sastav, dobro bi bilo da ih pripremite sami.

Evo nekoliko prostih recepata kako da ugodite svojim receptorima ukusa ili da zadivite svoje goste domaće spremljenim sudžucima.

Svinjski sudžuk

Oni se prave od otprilike 3 kg polumasnog svinjskog mesa koje može ili da bude mleveno mašinicom zamlevenje mesa ili teža, ali ukusnija varijanta - da bude istucano. Tako dobijenoj mesastoj masi dodajte 65 g soli, 25 g crnog bibera i otprilike 10 g istucanog pimenta. Ovo su normalne gramaže, ali kada sve dobro umesite, možete ponovo da ga probate i ukoliko je potrebno, da dodate još nešto kako bi skroz pasalo Vašem ukusu.

Domaći sudžuk

Sve ovo se ostavlja da odstoji jedan dan i jednu noć. Kada isteče neophodno vreme, uzmite nadev od mesa i napunite u dobro oprana creva, tako što ih na svakih 10 cm uvijate kako bi se formirali posebni sudžuci. Oni se stavljaju na provetreno mesto kako bi se osišili i kako bi bili dobri za konzumaciju.

Svinjski sudžuci sa belim lukom

Oni se takođe prave sa otpriike 3 kg mlevenog ili istucanog mesa, ali se u njih dodaje i 500 g sitno iseckane slanine, 80 g soli, 2 istucane glavice belog luka, malo aleve paprike, 4 g šalitre, 3-4 istucana karanfilića i nepuna šolja vode.

Sve ovo se veoma dobro izmeša i ostavlja se da odstoji jednu noć. Posle se smesa puni u svinjske sudžuke koji treba da budu dužine od otprilike 20 cm, i ostavljaju se da se suše na provetreno mestu. Kada su gotovi, mogu da budu dimljeni, ali nije obavezno. U domaćim uslovima dimljenje se odvija u rerni uključenoj na 60 stepeni, i dimi se barem 5-6 sati.

Lovački sudžuk

Sudžuci

Lovački sudžuk se pravi od 4 kg mlevenog ili istucanog svinjskog mesa i goveđeg mesa (priblino jednaki delovi) i 1 kg sitno iseckane slanine. Sve se veoma dobro pomeša i u tako dobijenu smesu od mesa se dodaju 120 g soli, 15 g istucanog bibera, 5 g šalitre, 20g istucanog šećera i 3 g aleve paprike.

Sve ovo se ponovo umesi i puni se u očišćena svinjska crevca. Ponovo se odvajaj jedno od drugog putem uvijanja. Kako bi dobili kakaterističan oblik lovačkog sudžuka, treba da ih stavite na sto i na njih da stavite dasku sa težinom kako bi mogli blago da se spljeskaju.

Tako odstoje 2 dana, nakon čega se okače na provetreno mesto. Vreme sušenja mnogo zavisii klimatskih uslova, ali u većini slučajeva 4-5 dana je dovoljno. Nakon toga se dime i premni su za konzumaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest