Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je palmino ulje korisno ili štetno?

Da li je palmino ulje korisno ili štetno?

Da li je palmino ulje korisno ili štetno?

Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje.

Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode neblagotvorne posledice za kardiovaskularni sistem. Postoje i zabrinutosti za životnu sredinu povezane sa neprstanim povećavanjem njegove proizvodnje.

Šta predstavlja palmino ulje?

Palmino ulje se izvlači iz plodova uljanog palminog drveća. Nerafinisano palminu ulje se ponekad naziva crveno zbog svoje crvenkasto-narandžaste boje.

Osnovni izvor palminog ulja je drvo nazvano Elaeis guineensis, i veoma je rasprostranjeno u zapadnoj i jugozapadnoj Africi. Slična palma uljarica se sreće u Južnoj Americi, ali retko se nudi na tržištu.

Slično kokosovom ulju, palmino je polutvrdo na sobnoj temperaturi. Ono je jedno od najjeftinijeg ulja i najšire rasprostranjenih ulja u svetu tako što predstavlja 1/3 svetske proizvodnje biljnog ulja.

Važno je da se istakne da palmino ulje ne treba da se meša sa uljem od palminih orašastih plodova. Oba potiču od jedne iste biljke, ali ulje od palminih orašastih plodova se izvlači iz semena ploda. Ono obezbeđuje različite zdravstvene koristi.

Za šta se koristi?

Palmino ulje se koristi za kuvanje i dosta je često sretak dodatak u proizvodima koji se nude na tržištu. Neki ljudi opisuju njegov ukus kao sličan onom kod šargarepe ili bundeve.

Palmino ulje se ponekad dodaje u kikiriki puter i druge orašaste plodove kao stabilizator, kako bi se sprečilo odvajanje i taloženje ulja u gornjem delu tegle.

Ulje od palme može da se koristi i u drugoj hrani uključujući:

- Žitarice;

- Pekarski proizvodi kao što su hleb, keks i kiflice;

- Proteinske čokoladice i dijetalne čokoladice;

- Čokolada;

- Pavlaka za kafu;

- Margarin;

Nutritivni sastav palminog ulja

Da li je palmino ulje korisno ili štetno?

Evo i nutritivnog sadržaja jedne supene kašike (14 g) palminog ulja:

Kalorija: 114

Masti: 14 g

Zasićene masti: 7 g

Mononezasićene masti: 5 g

Polinezasićene masti: 1.5 g

Vitamin E: 11% iz istraživanja i razvoja

Zdravstvene koisti palminog ulja

Palmino ulje je povezano sa nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući zaštitu moždane funkcije, smanjivanje faktora rizika od srčanih oboljenja i sadržaj vitamina A.

- Zdravlje mozga

Palmino ulje je odličan izvor tokotrienola - oblik vitamin E sa jakim antioksidansnim svojstvima koji mogu da pomognu zdravlju mozga. Takođe, ulje može da pomogne u usporavanjudemencije i smanjivanju rizika od moždanog udara.

- Zdravo srce

Velika analiza 51 proučavanja je ustanovila da su ukupan nivo i nivoi LDL holesterola bili niži kod ljudi koji su bili na dijetama bogatim palminim uljem, nego oni koji su konzumirali dijete sa visokim sadržajem transmasti ili miristinske i laurinske kiseline.

- Poboljšani nivoi vitamina A u organizmu

Palmino ulje može da pomogne da se poboljša saržaj vitamin A kod ljudi koji imaju nedostatk ili su izloženi takvom riziku.

Potencijalni zdravstveni rizici palminog ulja

Rezultati proučavanja koji se spovode kako bi se ustanovio uticaj palminog ulja na ljudski organizam su kontradiktorni. Na primer jedno takvo proučavanje pokazuje da nivoi malih, gustih LDL (sdLDL) - tipa holesterol, povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima - se povećava unosom palminog ulja, ali smanjuju drugim uljima. Međutim, kombinacija palminog ulja i ulja od pirinčanih mekinja smanjuje nivoe sdLDL.

Druga proučavanja saopštavaju o povećanim nivoima LDL holesterola kao posledicu konzumiranja palminog ulja. Uprkos tome u ovim proučavanjima nisu merene veličine LDL čestica.

Polemika oko palminog ulja

Da li je palmino ulje korisno ili štetno?

Poznato je da Indonezija i Malazija imaju vlažnu, tropsku klimu koja je izuzetno pogodna za uzgoj palminog ulja. Međutim, prema nedavnoj analizi 45% zemalja Jugoistočne Azije koja se trenutno koristi za proizvodnju palminog ulja bilo je pošumljeno 1990. godine

Sreću se i izveštaji o kršenju ljudskih prava od strane stranih korporacija po pitanju palminog ulja, kao na primer zaplena poljoprivrednih zemalja i šuma bez dozvole, davanje niskih plata, obezbeđivanje opasnih uslova rada i značajno smanjivanje kvaliteta života.

Okrugli sto za održivo palmino ulje je organizacija koja teži da proizvodnju ulja učini ekološkom, kulturno osetljivom i održivom.

Oni daju sertifikat o kvalitetu samo praizvođala koji se prdržavaju svojih standarda poštujući određene smernice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest