bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prave mafini - uputstvo za početnika

Kako se prave mafini - uputstvo za početnika

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4513369
Kako se prave mafini - uputstvo za početnike

Mafini predstavljaju mini kolačiće ispečene u specijalnim silikonskim (papirnim) kalupčićima ili aluminijumskim tepsijama za mafine, obično odgovarajući za pravljenje 12 komada mafina.

Oni su izuzetno ukusni, praktični, interesantnog oblika i odgovarajuć zdrav dručak za svakog od nas. Evo i nekoliko saveta za lako pravljenje mafina!

- Da biste izbegli preterivanje sa smesom za mafine, prvo pomešajte mokre sastojke iz vašeg recepta zajedno u posudi, a suve sastojke u posebnoj posudi. Nakon toga napravite udubljenje u suvim sastojcima, u njega sipajte mokre sastojke i dobro izmešajte, ali ne preterano drugo dok se ne postigne homogenost.

- Začine iz recepta za mafine pomešajte sa svim drugim sastojcima, ali voće, orašaste plodove i čokoladne kapljice dodajte poslednje u testo.

- Kalupi za mafine se pune do 3/4 njihovog obima gotovom smesu i pobavezno se premazuju unpared masnoćom. Kada koristite tepsiju za mafine možete da dodaste u svaki kalup papirnu korpicu. Izuzetno je praktično i stilski!

- Za dodavanje boljeg ukusa i mekoće u mafine za početnike, polovinu količine ulja u vašem receptu, zamenite kiselom pavlakom, a u recept osim praška za pecivo dodajte i sodu za hleb. Soda za hleb pomaže da spoljašnji deo mafina dobije smeđu boju.

- Poželjno je da testo za mafine bude gušće. Ovo vam daje garaanciju da će mafini porasti i biće mekani, lagani i vazdušasti.

Mafini sa jagodama

- U početku pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni na visokoj temperaturi (180 stepeni) otprilike 5 minuta, nakon čega smanjite temperaturu. u početku visoka temperatura pomaže u podizanju mafina, a smanjivanje temperature pomaže da se ravnomerno ispeku i i celokupnosti. Pečenje mafina ne oduzima više od 15-20 minuta. Ukoliko Vaš šporet ima ventilator, dobro bi bilo da ga koristite. Proveravajte drvenom čačkalicom testo, ako se po njoj ne lepe mafini, gotovi su.

- Kada izvadite gotove mafine iz rerne, dajte im nekoliko minuta da se ohlade, nakon čega ih izvadite i stavite na rešetku da se hlade. Ako ih ne izvadite, nego ih ostavite u još uvek zagrejanim kalupima, rizikujete da ukusni mafini izgore.

Evo mog omiljenog recepta za mafine

- speltino brašno - 1 šolja

- jaja - 2 komada

- smeđi šećer - 1/2 šolje

- jabuke - 1 šolja, izrendane

- maslinovo ulje/ulje - 1/3 šolje

- prašak za pecivo - 1 komad

- cimet - 1/2 kašičice

- suvo grožđe 1/2 šolje

- orašasti plodovi po izboru

- vanila po izboru

Mafini sa jabukama

Jaja s emute zajendo sa šećerom i masnočom. Dodaju se i izrendane jabuke. Suvi sastojci se pomešaju, pravi se udubljenje i dodaje se mokra smesa. Meša se kašikom. Kalupčići za mafine se premazuju masnočom iznutra i pune se do 3/4 ovima smesom. Mafini sa jabukama se peku u prethodno zagrejanoj rerni do 180 stepeni otprilike 20 minuta. Na petoj minuti se smanjuje do 160 stepeni. Neka Vam je slatko!

Naravno, ima još mnogo načina da napravite mafine.

Probajte još:

- Čokoladne mafine;

- Posne mafine;

- Slane mafine;

- Engleske mafine;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest