bonapeti.rs»Članci»Minerali»Hrana bogata gvožđem koja nam je potrebna

Hrana bogata gvožđem koja nam je potrebna

hrana bogata gvožđem

Telu je potrebno gvožđe. Na kraju krajeva svaka ćelija u organizmu sadrži gvožđe i koristi ovu važnu hranljivu materiju kako bi pomogla transportovanju kiseonika iz krvi u tkiva i pluća. Ako nivoi gvožđa nisu optimalni, ćelije neće dobiti dovoljno kiseonika i čovek može da postane anemičan.

Nedostatak adekvatnog unosa gvožđa takođe može da vas natera da se osećate letargično, ošamućeno i tromo. A ovo nije način na koji želite da se osećate čitavog dana! Ljudsko telo ne može da proizvodi gvožđe tako da treba da računate na izvore hrane kako biste dobijali dovoljno važnog elementa.

Koristi gvožđa

Gvožđe je izuzetno važno i neophodno za zdravlje. U sledećim redovima ćemo pogledati koje su njegove osnovne prednosti:

meso iznutrica je bogato gvožđem

1. Povećava formiranje hemoglobina - osnovna funkcija gvožđa je da pomaže stvaranju hemoglobina. Ovo je posebno važno za žene koje su u većem riziku od anemnije.

2. Prenosi kiseonik - jedna od najvažnijih zdravstvenih koristi koju obezbeđuje gvožđe. Kiseonik je neophodn apsolutno svim organima kako bi normalno ispunjavali svoje funkcije.

3. Reguliše temperaturu - gvožđe je ključni element za regulisanje telesne temperature. Održavanje temperature u stabilnim granicama znači da se metaboličke i enzimske funkcije ostvaruju na optimalan način u najboljoj sredini.

4. Pomaže kod hroničnih bolesti - gvožđe pomaže u ublažavanju niza hroničnih problema kakvi su anemija i zatajenje bubrega, kao i neke bolesti urinarnog i crevnog sistema.

spanać je odličan izvor gvožđa

5. Protiv sindroma nemirnih nogu - deficit gvožđa u organizmu je jedan od razloga za zarvoje ovog sindroma. Adekvatan unos gvožđa u obliku suplementa pomaže u oblažavanju stanja. Naravno, treba da se uradi konsultacija sa lekarom. Jedan od simptoma deficita gvožđa su grčevi u mišićima tako da ih nemojte zanemarivati.

Dobra vest je da se gvožđe prirodno sreće u mnogim izvorima hrane tako da možete da izvučete celu neophodnu količinu putem dobro balansirane dijete. Ukoliko težite ishrani bogatoj gvožđem, pšogledajte u sledećim redovima najbolje izvore gvožđa, pošto ste se prethodno informisali da je preporučeni dnevni unos važnog minerala 18 mg.

Meso od organa

Možda nije po svačijem ukusu, ali meso od organa je najbolji izvor gvožđa. U prva tri je meso od jetre, srca i bubrega. 100 grama jagnjećih bubrega vam obezbeđuje 58% neophodnog gvožđa za dan, goveđi bubrezi - 27%, a svinjski - 25%. 100 grama te4leće džigerice vam donosi 59% neophodnog dnevnog unosa gvožđa, a jagnjeća - 48%.

Morska hrana

Mnoge vrste morskih plodova su bogate gvožđem tako da su one uobičajeni deo vaše dijete imate sreće. One su izuzetno ukusne i mogu da se skuvaju na razvnovrsne načine. Od supa i janija do salata i testenina, morski plodovi su srž višeg kulinarstva, ali takođe sa njima možete da napravite sendvič ili tako. Samo sto grama sardina nosi 50% neophodnog dnevnog unosa gvožđa. Sto grama hobotnice dostavlja 52% gvožđa neophodnog za dan, a ista količina školjki - 39%.

Spanać i drugo zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće je odličan izvor gvožđa koje nije životinjskog porekla. Međutim, ovaj oblik gvožđa telo ne apsorbuje toliko jednostavno. Tako da ako vam je cilj da nabavite gvožđe uglavnom iz povrća, treba da jedete i mnogo i drugačije kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno. Srećom, neće biti teško, zato što imate bogat izbor. Pola čaše kuvanog spanaća sadrži 18% neophodne količine gvožđa za dan, 100 grama kupusa vam obezbeđuje 9%, a pola čaše brokolija vam nudi 3%.

Pire od paradajza

sušen paradajz je bogat gvožđem

Dok u sirovom paradajzu nema velike količine gvožđa, pire od paradajza i sušeni paradajz koji je koncentrovan, sadrži dovoljno. Čaša paradajz pirea, na primer ima 4.45 mg gvožđa što je gotovo 25% neophodnog unosa za dan. Koristite pire kao osnovu za sos od makarona, janija ili karija. Ako volite sušeni paradajz, u polovini čaše ima 2.5 mg gvožđa ili 14% vašeg dnevnog unosa.

I nekoliko neočekivanih izvora gvožđa

Plodovi duda imaju jak slatkasto-kiseli ukus i mogu da se naprave u žele, pudinge iki marmelade. Jedna čaša ovih plodova može da vam da 2.59 mg ili 14.3% dnevnog unosa gvožđa. Crna čokolada je drugi dobar izvor minerala. Jedva 25 grama njega (barem 59% kakaoa) obezbeđuje 20% dnevnog unosa gvožđa. Mladi krompir sa korom može da vam dostavi otprilike 18% potrebne doze gvožđa za dan.

Pazite sa nekom hranom

Čak i da se konzumira hrana bogata gvožđem ponekad može da se primeti deficit minerala. Ovo je zbog hrane koja pak pogoršava apsorbovanje gvožđa. To su proizvodi sa fitinskom kiselinom, a najsjajniji predstavnik se može naći u pšeničnom brašnu. Ono oštećuje apsorpciju gvožđa za do 75%.

Sledeći neprijatelj pravilne apsorpcije gvožđa su polifenoli u zelenom čaju. Iako je ova vrsta čaja izuzetno korisna u drugim aspektima, po pitanju gvoža je među najštetnijim sastojcima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas