Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za i protiv mlečne čokolade

Za i protiv mlečne čokolade

Mlečna čokolada krije štetnost i koristi

Svi smo čuli o štetnosti i koristima tamne čokolade i kakaa. Mlečna čokolada je, s druge strane, kontroverzno iskušenje. Razlozi su logični – više šećera i više palminog ulja, koje je štetno za organizam i može dovesti do sužavanja arterija.

Činjenica je da većina ljudi preferira mlečnu nego crnu čokoladu upravo zbog navedenih sastojaka koji je čine ukusnijom. Međutim, šta je istina, sada ćemo razmotriti. Hajde da pogledamo koristi i štete od mlečne čokolade!

Tamna čokolada je bogata flavonoidima i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. I dok u prirodnom iskušenju ovih sastojaka ima u većim količinama, ipak ih sadrži i mlečna čokolada.

Nedavno istraživanje na više od 20.000 ljudi, od kojih svi konzumiraju mlečnu čokoladu pokazalo je da oni imaju mnogo niži rizik za razvoj bolesti srca. Ovo je razlog i popularnosti verovanja da čokolada smanjuje stres - mineral magnezijum ima tu važnu ulogu.

Još jedna korist mlečne čokolade je da smanjuje stres. Slatko iskušenje smanjuje stvaranje kortizola – hormona stresa. Takođe stimuliše proizvodnju hormona endorfina i dopamina, koji doprinose pravilnoj funkciji mozga, dobrom raspoloženju i sprečavaju razvoj depresije.

Čokolada je dobra i za mozak i za ceo nervni sistem. Čak i mlečna čokolada sadrži veliku količinu magnezijuma, koji je važan za pravilno funkcionisanje svih sistema u našem telu.

Međutim, činjenica je da je crna ili tamna čokolada korisnija od mlečne. Prvo, zbog manje količine šećera, drugo – zbog veće količine kakaa i kakao maslaca, treće – bogata je vlaknima, kojih u slađoj varijanti kakao proizvoda gotovo da i nema.

Jedna od prednosti crne čokolade je njen bogat sadržaj antioksidanata. Studija sprovedena 2011. godine uporedila je crnu čokoladu i kakao prah sa voćem zbog koncentrovanog sadržaja fitonutrijenata. Rezultati su pokazali da redovna konzumacija crne čokolade donosi zdravstvene prednosti koje su veće od onih od nara i borovnice.

Crna čokolada je korisnija od mlečne

Kakao je bogat biljnim hemikalijama koje se zovu flavanoli, koji mogu pomoći u zaštiti srca. Tamna čokolada sadrži do tri puta više kakaoa od mlečne čokolade. Pokazalo se da flavanoli pomažu da opuste krvni sudovi i poboljšaju protok krvi, čime se snižava pritisak.

Druge opservacione studije ukazuju na povezanost između visokog unosa kakaa ili čokolade (6 grama dnevno) i smanjenog rizika od srčanih bolesti i smrtnosti jer snižava pritisak i upale.

Tamna čokolada takođe može smanjiti insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za mnoge bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes.

Važne činjenice o konzumiranju čokolade

Bez obzira koju vrstu čokolade konzumirate, trebalo bi da budete svesni nekih osnovnih činjenica o ovom proizvodu. Ipak, čokolada je omiljeni desert mladih i starih. To je takođe jedno od najvećih iskušenja za žene svih uzrasta. Postoji mnogo mitova o čokoladi. Međutim, hajde da se upoznamo sa nespornim činjenicama u vezi sa konzumacijom čokolade.

Kada se mlečna čokolada pravi od pravog kakaoa, veoma je korisna. Zrna kakaoa su prepuna važnih vitamina A, B1, B2, B3, C, E i minerala poput magnezijuma, kalcijuma, bakra, kalijuma, koji su potrebni telu da funkcioniše punim kapacitetom.

Ukratko, postoje 3 aspekta na koja treba da obratimo posebnu pažnju: procenat kakaoa, njegov kvalitet i koje druge sastojke sadrži mlečna čokolada.

Zato je dobra ideja da odaberete mlečnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa (koristi od čokolade su zapravo veće od onih od zrna kakaoa), navodeći da je ona najboljeg kvaliteta, po mogućnosti organskog porekla.

Što se tiče sastojaka koje sadrži i mlečna čokolada, preporučuje se izbegavanje asortimana koji sadrže velike količine rafinisanog dodatog šećera, kao i drugih neprirodnih materija opasnih po zdravlje.

Za i protiv mlečne čokolade

Preporučujemo konzumaciju čokolade zbog njenog blagotvornog dejstva na organizam, napominjući da je treba konzumirati odgovorno, u malim količinama, tokom prvog dela dana, i to zato što je granica između koristi i štetnosti mlečne čokolade sasvim tanka. Svaki višak se može posmatrati u višku težine, u poremećajima glikemijskog profila, ali ne samo to.

Čokolada može biti dobra za vaše zube. Tamna čokolada, za razliku od drugih slatkiša, može da učestvuje u jačanju zubne gleđi, u uslovima optimalne higijene zuba.

Zapamtite – koju god vrstu čokolade da konzumirate, radite to odgovorno – jer 50 grama čokolade sadrži oko 300 kalorija. Takođe pazite na količinu masti i šećera.

Nisu važne samo kalorije, već i ono iz čega dolaze. Kokosovo ulje je korisno i prava je superhrana, za razliku od palminog ulja koje naše telo ne prerađuje i nagomilavanje mu šteti.

Ako već želite nešto slatko, probajte ovaj kolač od mlečne čokolade ili jedan od naših čokoladnih kolača.

Pročitajte i o beloj čokoladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest