Šarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čaj
Мурсалски чайIronwort
bonapeti.rs»Članci»Biljke»Šarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čaj

Šarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čaj

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Šarplaninski čaj

Šarplaninski čaj /Sideritis scardica/ je prelepa višegodišnja zeljasta biljka, koja je poznata i kao mursalski čaj, pirinski čaj, mirisna trava, čobanac, makedonski čaj, grčki planinski čaj i drugo. Ova biljka je širom sveta poznata kao „grčki čaj” i „grčki planinski čaj” jer su je Grci najranije uzgajali i izvozili.

Rizom i stabljike Šarplaninskog čaja su drvenasti u osnovi. Cvetne stabljike su prave ili uspravne, nerazgranate ili razgranate. U dužinu dostižu 50 cm. Listovi biljke su suprotno raspoloženi u odnosu jedan na drugi, nazubljeni ili celi.

Donji listovi su duguljasti, tupi, a gornji su širokog srca, pripojeni. Stabljika na vrhu je dvodelna, pri čemu je jedna celina šira i sa osnovom obavija drugi kraći i tupi deo. Cela biljka je beličasta, prekrivena beličastim dlačicama.

Šarplaninski čaj cveta od jula do septembra. Cvasti zadržavaju svoju atraktivnost i nakon cvetanja.

Trava se nalazi na suvim kamenitim krečnjačkim mestima. Otporan je na sušu i veoma niske temperature. Šarplaninski čaj je endemska vrsta Balkana.

Najveći lokaliteti na teritoriji Bugarske nalaze se na oko 1800-1900 m nadmorske visine - lokalitet Mursalica u Rodopima, lokalitet Mugla i lokalitet iznad Trigrada. Postoji i nekoliko lokaliteta u Pirinu, oko vrha Ali Botuš. Naravno ima je i na Šari, kao i u Grčkoj na planinama

Postoji i nekoliko nalazišta u Grčkoj, Albaniji i Makedoniji. Zbog masovne i neselektivne berbe ugroženi su mnogi lokaliteti ove biljke. Berba ovog divljeg bilja zabranjena je od 1996. godine u Bugarskoj, a vrsta je zavedena u Crvenoj knjizi.

Istorija Šarplaninskog čaja

Lekovita svojstva ovog čaja poznata su Grcima još od antike. Stari grci su verovali da čudesna biljka može da zaleči rane nanete gvozdenim oružjem. Za vreme ispaše grčki pastiri su uvek nosili flašu gotovog napitka od planinskog čaja.

Do danas je omiljeno zimsko piće grka, blagotvorno deluje na skoro sve tegobe, a posebno na prehlade, probleme sa disanjem, varenje, nerve i imuni sistem.

Vrste Šarplaninskog čaja

Vrste šarplaninskog čaja

Stvorena je i kultivisana sorta divljeg Šarplaninskog čaja. Gajena biljka je za industrijsku kultivaciju na plantažama. Postoje male razlike u izgledu ove dve sorte.

Samoniklo bilje je sitnije, kraćih klasova, raste u malim čupercima i retko dostiže više od 20-30 cm visine, a seme ima vrlo nisku klijavost – svega 10%.

U divljini, biljka raste na plitkim zemljištima, na krečnjačkim stenama i kraškom terenu. Gajena sorta ima duže klasove, veću lisnu masu i raste u većim grupama.

Selekcija koja se vrši za stvaranje sadnog materijala za industrijsku kultivaciju se testira na sadržaj aktivnih materija i tek onda registruje.

Neki naučnici smatraju da stvorena selekcija gajene biljke ima čak i veći sadržaj aktivnih materija od samonikle biljke, a razlog je višegodišnja selekcija polaznog materijala.

Iako se divlji Šarplaninski čaj nalazi na velikim nadmorskim visinama, kultivisana sorta se lako prilagodila i uzgaja se na nižim mestima.

Uspešno je podignuto nekoliko zasada u Dobrudži, Velingradu, Kazanlku, Velikom Trnovu, Zverinu, Ignjatici, planini Ržana i nizu drugih lokaliteta i naselja u Bugarskoj.

Sastav Šarplaninskog čaja

Odvarak od šarplaninskog čaja

Šarplaninski čaj sadrži mnogo korisnih materija. Sadrži flavonoide, fenilpropanoidne glikozide, tanine, terpenoide, diterpene i eterična ulja, fenole, iridoide, ursolnu i oleinsku kiselinu, mnoge mikro elemente kao što su gvožđe, bakar, cink, kobalt i selen, takođe i makronutrijente kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum.

Ruski naučnici tvrde da je sastav Šarplaninskog čaja veoma blizak žen šenu. Takođe se veruje da sadrži sve elemente neophodne za ljudsko telo.

Sakupljanje i skladištenje Šarplaninskog čaja

Šarplaninski čaj se bere od juna do avgusta. Od biljke se koriste gornji delovi stabljike zajedno sa listovima i cvetovima / Herba Silderitis scardcae /. Bere se ceo lisnati nadzemni deo biljke, uklanjajući sve nečistoće koje su slučajno pale.

Nakon čišćenja, prikupljeni materijal se suši na senovitim, suvim i provetrenim mestima ili u pećnici na temperaturi koja ne prelazi 35 stepeni. Od 4 kg svežih stabljika dobija se 1 kg suvih. Osušeni Šarplaninski čaj se čuva na suvom i provetrenom mestu, dalje od drugog bilja, kako im ne bi preneo svoj miris.

Korisiti od Šarplaninskog čaja

Lečenje kašlja

Može se mnogo reći o lekovitosti Šarplaninskog čaja. Zbog visokog prisustva flavonoida, biljka ima antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

Oslobađa disajne puteve i ima antiinflamatorno i emolijentno dejstvo na upaljene sluzokože. Preporučuje se za sve vrste kašlja, bronhitis, bronhijalnu astmu i druge. Smatra se najboljom biljkom protiv kašlja u Bugarskoj. Zahvaljujući elementima sadržanim u Šarplaninskom čaju, efikasan je kod brojnih bolesti.

Kobalt je, na primer, jedan od važnih elemenata koji utiču na neplodnost i potenciju. Selen leči mnoge savremene bolesti. Uglavnom tumorske bolesti, kardiovaskularne bolesti, stres, bolesti krvi, anemiju, depresiju. Pokazalo se da biljka podržava imuni sistem.

Šarplaninski čaj obezbeđuje zdravlje i dugovečnost, usporava proces starenja organizma. Biljka deluje kao prirodna odbrana od mikroba i virusa, ublažava upale, tonira, jača, snižava pritisak, rizik od srčanog i moždanog udara, sprečava razvoj ćelija raka, ateroskleroze i osteoporoze.

Lek poboljšava elastičnost i glatkoću kože. Takođe štiti od prehlade i gripa, koristi se za lečenje bolesti jetre i bubrega, podstiče mentalnu aktivnost. Šarplaninski čaj je savršen diuretik i filter za toksine u telu.

Postoje izveštaji da je 1970-ih 20 američkih i ruskih astronauta uzimalo odvarak od Šarplaninskog čaja pripremajući se za letove. Istovremeno, biljka je bila privilegija za članove Politbiroa Centralnog komiteta Bugarske komunističke partije.

Nedavno je biljka postala poznata kao bugarska vijagra, jer štiti prostatu muškaraca i daje im seksualnu moć, jer je jak afrodizijak. Potražnja za biljkom je takođe značajno porasla. Uslovi za industrijsko gajenje Mursalskog čaja (kako se on Bugarskoj zove) su veoma dobri, a tržište na kojem se proizvodi od njega mogu prodati raste. Poslednjih godina za to su interesovanje pokazali čak i Japan i Australija.

Narodna medicina sa Šarplaninskim čajem

Koristi od šarplaninskog čaja

Bugarska narodna medicina preporučuje odvarak od Mursalskog čaja kao lek za svaku bolest. Skuvajte čaj tako što ćete 1 grančicu biljke kuvati u 250 ml vode 5 minuta. Zatim tečnost procedite i konzumirajte. Po želji zasladite šećerom ili medom. Čaj je dobar i za odrasle i za decu.

Isti odvarak možete pripremiti tako što ćete 3-4 stabljike biljke izlomiti na krupnije komade, staviti u staklenu teglu sa poklopcem i preliti sa 250 ml ključale vode. Ohlađenu tečnost procedite, sipajte u porcelanske šolje i razblažite vodom.

Upozorenje: Konzumacija Šarplaninskog čaja se ne preporučuje trudnicama!

Sam napitak ima blagi ukus mente. Poželjno je da se ne zaslađuje. Opciono, možete kombinovati Šarplaninski čaj sa zelenim čajem. Ovako pripremljen napitak izuzetno je tonizirajući i okrepljujući. Takođe vam može pomoći u borbi protiv viška kilograma. Piće će vam pomoći da izgubite težinu i što je još važnije - da održite željeni rezultat. Ne preporučuje se uzimanje više od 3-4 šoljice čaja dnevno.

Koristi od Šarplaninskog čaja su neosporne i višestruko dokazane. Jedan je od miljenika narodne medicine. Poznat je kao čudotvorna biljka i ljudi koji ga redovno konzumiraju potvrdili bi istinitost ove izjave. Njime možete započeti dan ili se popodne opustiti uz šoljicu mirisnog i prijatnog čaja u ruci.

Ako ne volite tople čajeve, možete pomešati ohlađeni Šarplaninski čaj sa malo gazirane vode i limunom. Ova kombinacija će vas održati u dobrom zdravlju tokom letnjih meseci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas