bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisni napici i hrana za lakše učenje

Korisni napici i hrana za lakše učenje

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
Korisni napici i hrana za lakše učenje

Ispiti mogu biti stresni i studenti često u to vreme imaju tendenciju da preskaču obroke u ime učenja. Neki biraju brzu nezdravu hranu. Konzumiranje hrane za mozak pre i tokom ispita je od vitalnog značaja jer povećava pažnju i energiju, kao i ukupnu funkciju mozga. Ali koja su to pića i hrana koja olakšavaju učenje?

Glavni koraci u ovom režimu uključuju:

- Ograničite unos šećera

- Izbegavajte alkohol

- Otpornost na emocionalnu ishranu pod stresom

- Izbegavajte obroke kasno uveče

- Pređite sa obrađenih na zdrave obroke, kao što su voćne salate

- Ne propuštajte obroke, posebno doručak.

Voda za koncentraciju

Održavanje hidratacije osigurava da vaš mozak ostane fokusiran. Dehidracija može izazvati glavobolje i druge fizičke tegobe koje ometaju koncentraciju tokom ispita. Morate preduzeti korake koji će vas podsetiti da pijete vodu tokom ovog važnog vremena. Dobra opcija je da iskoristite novo vreme i tehnologije i preuzmete jednu od mnogih aplikacija koje vas podsećaju da pijete vodu.

Nošenje flaše vode takođe vas može naterati da se hidrirate s vremena na vreme. Takođe možete postaviti alarm na pametnom telefonu i piti vodu kada zazvoni. Napravite naviku da pijete vodu pre ili posle svakog obroka tokom dana. Vašem telu je potrebna voda jer mozak zavisi od vode da bi efikasno funkcionisao. Da biste bili sigurni da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, potražite posudu sa istom količinom i uverite se da je prazna na kraju dana.

Namirnice za dobro pamćenje

Hrana za lakše učenje

Šumsko voće je malo, ali ima značajan uticaj kao hrana za poboljšanje pamćenja. Zbog toga je ovo voće neophodno za dobro funkcionisanje mozga i kvalitetno pamćenje tokom ispita. Sadrži vitamin C i druge hranljive materije koje su odlične za razvoj kognitivnih sposobnosti.

Voće je takođe odličan izvor šećera i može pomoći učeniku da ne koristi dodatni šećer. Koje god voće da izaberete, biće vam višestruko korisnije od gotovih upakovanih i izuzetno štetnih slatkiša. Postoji mnogo opcija za konzumaciju, samo treba da izaberete najprikladniju za vašu hranu pre ispita. Na primer:

- Pripremljena voćna salata

- Jesti voće kao užinu ili desert

- Voćni smuti, koji nisu samo ukusni već i veoma hranljivi

- Voćni sokovi i mlečni šejkovi su neverovatno ukusni

- Voćni sladoled sa jogurtom ili kiselim mlekom

S druge strane, povrće sadrži vitamine K i antioksidante koji pomažu u razvoju mozga. Paradajz, brokoli, spanać i kelj imaju veze sa boljim kognitivnim sposobnostima. Voće i povrće su zdrava hrana za mozak.

Tamna čokolada za vitalnost

Učenici često posežu za napicima sa kofeinom za lakše učenje, kako bi imali energiju na duže staze. Međutim, ovo se ne preporučuje jer je to privremeno rešenje problema. Nemojte nas pogrešno shvatiti, kofein je dobar, ali previše kofeina može izazvati anksioznost i razdražljivost. Tamna čokolada je trajnije rešenje kada tražite pravu hranu pre ispita jer sadrži dovoljno kofeina da budete budni, ali ne više nego što je potrebno.

Mnogo osoba se okreće kofeinu kao leku da bi ostali budni kada imaju stroge rasporede i rokove. Oni ne uzimaju u obzir efekte koje to može doneti njihovim telima. Tamna čokolada je prirodni izvor kofeina. Ovo je strateški način da unesete kofein u vaš sistem bez štete za njega. Uspešni studenti znaju pozitivne i negativne efekte kofeina i uključuju prirodne izvore.

Integralne žitarice povećavaju nivoe energije

Hrana za dobro pamćenje

Uključivanje celih žitarica kao što je ovas i recepata za smeđi pirinač mogu vam pomoći da značajno povećate energiju tokom ispita. Dijete sa šećerom povećavaju vašu snagu na kratke periode, ali ne i na duge sate učenja pre ispita. Semenke, pasulj i orašasti plodovi kao što su indijski orah su hrana za mozak pre učenja. Integralne žitarice idu ruku pod ruku sa ravnotežom nivoa šećera u krvi, što poboljšava koncentraciju.

Mozak i telo trebaju energiju za efikasan rad. Seme bundeve je poznato po svojim svojstvima ublažavanja stresa. Sadrži magnezijum i vitamin B, za koje se zna da uravnotežuju raspoloženje. Nekim ljudima je izazov da u obroke koje jedu uključe integralne žitarice. Međutim, možete probati proizvode kao što su ovsena kaša sa sirom ili voćem, grickalice od integralnog brašna, sendviče od integralnog hleba i još mnogo toga. Za uspešnu pripremu ispita, integralne žitarice treba da budu deo vaše hrane uz koju je lako naučiti.

Masna riba za održavanje memorije

Riba je odličan izvor omega-tri i masnih kiselina koje sadrže proteine, čime se poboljšava pamćenje. Studentskoj ishrani mogu da nedostaju sve druge namirnice, ali mora biti ribe i ribljih proizvoda.

Razlog je očigledan: telo ne može da stvori omega 3. Riblji proizvodi, biljna ulja i suplementi mogu da unesu masne kiseline i omega-tri, koje su neophodne za stvaranje i popravku ćelija u mozgu. Tokom ispita možete da se setite samo onih informacija koje su uspešno sačuvane.

Zato je dobra ideja da se fokusirate na sendviče sa ribom i riblje salate pre ispita.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest