bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Brašno od rogača - koristi i upotreba

Brašno od rogača - koristi i upotreba

Kristina K.Kristina K.
Početnik
529
Brašno od rigača -

Rogač u prahu, nazvan još i brašno od rogača je alternativa kakaa u prahu. Brašno se pravi od sušenih, pečenih mahuna rogača koji se mrve u fini prah.

Ovo brašno je slatko i ima jedinstven ukus. Često se koristi kao prirodni zaslađivač u različitim pecivima i desertima.

Nutritivna informacija o 2 supene kašike brašna od rogača:

Šećer 6 g

Natrijum 0 g

Kalcijum 42 mg

Vlakna 5 g

Gvožđe 0.35 g

Magnezijum 6 mg

Kalijum 99 mg

Riboflavin 0, 055 mg

Niacin 0.228 mg

Osobenosti i prednosti brašna od rogača

Brašno od rogača

Zdravstvene koristi rogača su dokazane. Njegovo uključivanje u vaš dnevni meni može da donese samo zdravstvene koristi. Među prednostima konzumacije rogača nalaze se:

- Prirodan nizak sadržaj masti

Brašno od rogača praktički ne sadrži masti. Ako ste na dijeti sa niskim sadržajem masti, ovo brašno je dobra varijanta za vas. Samo imajte u vidu da ima viši sadržaj šećera i ugljenih hidrata od kakaa u prahu.

- Nizak sadržaj natrijuma

Brašno od rogača ne sadrži natrijum. Ovo je odlična varijanta za ljude koji su na dijeti sa niskim sadržajem natrijuma.

- Sadrži kalcijum, ali ne sadrži oksalate

Kalcijum je mineral koji je važan za zdravlje kostiju. Osim toga, pomaže srcu, nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Dve supene kašike rogača u prahu sadrže 42 mg kalcijuma. Kakao sadrži oksale, jedinjenja koja smanjuju sposobnost vešg tela da apsorbuje kalcijum. Za razliku od njega rogač ne sadrži oksalate.

- Visok sadržaj vlakana

Dve supene kašike rogača u prahu imaju skoro 5 grama vlakana, a ova količina je iznad 20% preporučenog dnevnog unosa.

Vlakna pomažu:

Da ostanete sitiji duže vreme

Sprečavaju zatvor

Održavaju zdrava creva

kontrolišu šećer u krvi

Smanjuju holesterol

Upotreba brašna od rogača
Fotografija: Kristian Aleksandrov

- Bez glutena

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i drugom. Kod nekih ljudi gluten podstiče njigov imuni sistem da napada tkiva creva. Ovo stanje se kazica celijaklija. Ako imate celijakliju ili ste osteljivi na gluten, treba d aizbegavat ehranu koja sadrži gluten. Brašno od rogača je bez glutena i odlična je alternativa za ljude sa intolerancijom na njega.

- Pomaže ublažavanju dijareje

Zahvaljujući svom sadržaju tanina brašno od rogača se koristi kao prirodni lek za dijareju.

- Bez kofeina

Brašno od rogača ne sadrži kofein. Ovo je dobra novost za ljude koji su osteljivi na kofein koji traže zameni za čokoladu.

Kofen ima sjajan osnažujuć efekat, ali previše može da uzrokuje neprijatne nuspojave kao što su:

nesanica

bez srčani ritam

nervoza

iritiranost

iritiran želudac

tremor mišića

- Dobar izvor antioksidanasa

Vlakna iz rogača su bogat izvor polifenolnih antioksidanasa - ulgavnom galne kiseline i flavonoida. Dokazano je da kao što galna kiselina, tako i flavonoidi smanjuju oskidativni stres.

- Bez tiramina

Rogač ne sadrži tiramin i smatra se bezopasnim za konzimaciju ako često dobijate napade migrene.

Načini za korišćenje brašna od rogača:

Smuti sa rogačem

- dodajte rogač u prahu u smutije;

- rogač u prahu pospite po kiselom mleku ili sladoledu;

- rogač u prahu dodajte u svoje omiljeno testo za hleb ili testo za palačinke;

- napravite topli napitak od rogača umesto vruće čokolade;

- napravite kremasti puding od rogača;

- napravite brauni od rogača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest