Koje su namirnice dobre za oči, bogate luteinom i zeaksantinom?
Кои са храните за очи, богати на лутеин и зеаксантин
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su namirnice dobre za oči, bogate luteinom i zeaksantinom?

Koje su namirnice dobre za oči, bogate luteinom i zeaksantinom?

EvgeniaEvgenia
Početnik
4312130
namirnice bogate luteinom

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se široko nalaze u povrću i voću, bojeći ih od žute do crvene boje. Iako se lutein smatra žutim pigmentom, u visokim koncentracijama izgleda narandžasto-crveno.

Lutein i zeaksantin apsorbuju višak svetlosne energije kako bi sprečili oštećenja biljaka od prekomerne sunčeve svetlosti, posebno od visokoenergetskih svetlosnih zraka zvanih plava svetlost.

Osim što se nalaze u obojenom voću i povrću, lutein i zeaksantin se nalaze u visokim koncentracijama u makuli ljudskog oka, što joj daje žućkastu boju, pa i naziv - žuta mrlja, kako se drugačije makula zove.

Nedavne studije su identifikovale treći karotenoid u makuli koji se zove mezo-zeaksantin. Ovaj pigment se ne nalazi u izvorima hrane koji sadrže lutein i verovatno se formirau mrežnjači iz progutanog luteina.

Lutein i zeaksantin imaju važne antioksidativne funkcije u telu. Zajedno sa drugim prirodnim antioksidansima, kao što su vitamin C, beta-karoten i vitamin E, oni štite telo od štetnih efekata slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu da unište ćelije i igraju ulogu u mnogim bolestima.

Pored važnih koristi za oči i vid, lutein može pomoći u prevenciji ateroskleroze (nakupljanje masnih naslaga u arterijama), bolesti koja dovodi do većine srčanih udara.

Namirnice koje sadrže lutein i zeaksantin su:

Zeleno lisnato povrće i drugo zeleno ili žuto povrće kao što su kukuruz, paprike, peršun, pistaći, blitva, grašak, rukola, prokelj, brokoli, bundeva, slatki krompir, šargarepa, špargle su bogati izvori karotenoida. Istraživanja pokazuju da su kuvani kupus i spanać na vrhu liste.

Kuvani spanać je jedan od najboljih prirodnih prehrambenih izvora luteina i zeaksantina.

namirnice za oči sa zeaksantinom

Žumanca su nevegetarijanski izvori luteina i zeaksantina. Ali ako patite od visokog holesterola, mnogo je bolje da većinu ovih žutih hranljivih materija dobijete iz voća i povrća.

Zbog utvrđenih koristi luteina i zeaksantina za oči i kardiovaskularni sistem, mnoge prehrambene kompanije dodale su ove karotenoide svojim brojnim vitaminskim formulama. Druge kompanije su uvele posebne vitamine za oči, koji su uglavnom suplementi sa luteinom i zeaksantinom.

Istraživanja su otkrila da dodatak ishrani koji sadrži mezo-zeaksantin, lutein i zeaksantin, efikasno povećava optičku gustinu makularnog pigmenta u očima većine ljudi. Smatra se da makularni pigment nudi zaštitu od razvoja degeneracije makule.

Utvrđeno je da su ljudi koji su konzumirali 8 mg dnevno zeaksantina u ishrani tokom jedne godine poboljšali svoj vid dok su vozili noću, pri čemu se njihova oštrina vida poboljšala u proseku za 1, 5 reda na očnom grafikonu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest