bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Nedostatak vitamina B12: Vaše raspoloženje vam pokazuje!

Nedostatak vitamina B12: Vaše raspoloženje vam pokazuje!

Maria SimovaMaria Simova
Autor
213530
Nedostatak vitamina B12: Vaše raspoloženje ga odaje

Stručnjaci kažu da loše raspoloženje, pa čak i neki psihijatrijski simptomi mogu biti dokaz nedostatka vitamina u telu. Tačnije i najčešće govorimo o vitaminima B grupe.

Pokazalo se da vitamin B12 igra ulogu u biohemijskoj ravnoteži mozga i utiče na procese odgovorne za raspoloženje i niz drugih funkcija. Na primer, nizak nivo vitamina B12 može biti povezan sa depresijom. Štaviše, nedostatak B12 može izazvati skoro sve psihijatrijske simptome, od anksioznosti i panike do depresije i halucinacija.

Studija objavljena u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD-a otkrila je da su pacijenti sa depresijom u studiji imali i nizak nivo folne kiseline i nizak nivo vitamina B12.

Moguća veza između lošeg raspoloženja i nedostatka B12 može biti efekat vitamina B12 na nivoe serotonina u mozgu, a zauzvrat, nizak nivo serotonina može dovesti do depresije.

Ostali simptomi uzrokovani nedostatkom B12:

- iscrpljenost ili umor;

- ubrzan rad srca;

- teškoće u koncentraciji;

- konfuzija ili poremećeno razmišljanje;

- vrtoglavica.

Nedostatak vitamina B12
Fotografija: 1

Glavni razlog za nedostatak vitamina B12 je taj što ga naše telo ne proizvodi dok on pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, održavajući zdravlje ćelija u nervnom sistemu i DNK.

Nedostatak vitamina B12 može izazvati neprijatne simptome kao što su gubitak pamćenja, gubitak koordinacije, pa čak i oštećenje nervnog sistema.

Simptomi nedostatka B12 mogu se pojaviti na noktima. Prema rečima lekara, stanje se oseća promenom boje nokatne ploče.

Neuobičajena boja i stanje jezika mogu biti znak nedostatka vitamina B12. Konkretno, pojava malih čireva u ustima signalizira problem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest