bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je važna konzumacija jaja

Zašto je važna konzumacija jaja

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
jaja

Jaje je namirnica životinjskog porekla koja je ukusna i jednostavna za spremanje. Dodajte jaja u svoj jelovnik, kako biste iskoristili njihove prednosti.

Koliko često je hrana koju volite dobra za vas? Skoro nikada, zar ne? Ali ukoliko ste uvek voleli da jedete jaja, onda ste se pravilno hranili!

Jaja su superhrana puna hranljivih materija, što znači da je ishrana sa jajima važan aspekt koji treba da uzmete u obzir u vašoj dijeti.

Jaje se nalazi među najhranljivijom hranom. Sadrži manje od skoro svih hranljivih materija koje su telu potrebne. Ishrana sa jajima je nešto što vam je potrebno u životu.

Uz to, pored svih ovih hranljivih materijs jaje je i skladište velikih količina vitamina (D, E, K i B6), kalcijuma i cinka, kao i neverovatnih količina visokokvalitetnog proteina i dobrih masti.

Jaja su takođe dobar izvor holina. Holin je važna hranljiva materija koja se koristi za izgradnju ćelijskih membrana u našem telu. Ova hranljiva materija pomaže u proizvodnji signalnih molekula u mozgu, a jaje je puno sa preko 100 mg holina.

Jaja sadrže veliku količinu visokokvalitetnog proteina i zdravih masti. Jedno jaje ima šest grama proteina. Protein nam je veoma potreban da bismo rasli i cvetali, posebno za proizvodnju tkiva i molekula koji su nam potrebni za funkcionalne i strukturne svrhe.

koristi od konzumiranja jaja

Potreban nam je protein kako bismo povećali mišićnu masu, smanjili krvni pritisak, optimizovali zdravlje naših kostiju, pa čak i da nam pomogne da održavamo optimalnu težinu.

Protein nam takođe pomaže da imamo zdrave nokte i kosu i da se borimo sa infekcijama. Slučajno, jaja imaju i esencijalne aminokiseline u pravilnim odnosima koje vam pomažu da dobro koristite protein koji sadrže.

Osim toga, žumanca jaja sadrže i zdrave masti koje pomažu našem telu da apsorbuje hranljive materije poput vitamina i antioksidanasa. I ne brinite se - toplota od kuvanja ne uništava zdrave masti u jajima.

Jaja su povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. U proučavanjima je ustanovljeno da konzumacija jaja menja obrasce LDL čestica sa niskog, gustog i lošeg za srce holesterola na dobar holesterol, što je povezano sa smanjivanjem rizika od srčanih oboljenja.

Jaja sadrže i antioksidanse koji su korisni za zdravlje očiju. Oni su bogati luteinom i zeaksantinom - hranljivim materijama koje pomažu u suzbijanju degenerativnih procesa povezanih sa starenjem u očima.

kuvana jaja sa paradajzom i paprikama

Proučavanja pokazuju da konzumacija luteina i zeaksantina smanjuje rizik od očnih oboljenja koja se često sreću, kao što su katarakta i makularna degeneracija.

Osim toga, vitamin A u jajima takođe pomaže u sprečavanju slepila, s obzirom na to da je poznato da je deficit vitamina vodeći razlog za ovaj problem.

Varijanti za pripremanje jaja je hiljadu. Ako ste kuvar početnik mirno možete prosto da ih skuvate, da ih ispržite ili da ih napravite kao kajganu.

Jaje nalazi primenu u nizu svetskih kuhinja - kao šakšuka na Bliskom istoku, menemen u Turskoj, jaja Benedikt u SAD-u, škotska jaja u Ujedinjenom kraljevstvu, huevos rančeros u Meksiku. Spisak je beskrajan, jela su ukusna i sigurni smo da sada jedva čekate da ispržite jedno jaje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest