Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da ispečete kikiriki?

Kako da ispečete kikiriki?

DesislavaDesislava
Početnik
671
pečen kikiriki

Kikiriki je veoma dobar izvor mononezasićenih masti i jedan je od savršenih saveznika zdravog srca. Ima bogat skup hranljivih materija kao što su vitamin E, niacin, folna kiselina, proteini i mangan. Osim toga, kikiriki organizmu obezbeđuje fenolni antioksidans i resveratrol, koji se nalaze u crvenom grožđu i crnom vinu.

Ne samo da kikiriki sadrži folnu kiselinu, zdravu mast koja se nalazi u maslinovom ulju, već nova istraživanja pokazuju da su ovi ukusni orašasti plodovi bogati antioksidansima kao i većina voća.

Pečeni kikiriki prvi je rival po sadržaju antioksidansa kupinama i jagodama, i daleko je bogatiji njima od jabuke, šargarepe ili cvekle.

Studija koju je sproveo tim sa Univerziteta Florida nakon serije eksperimenata i studija pokazala je da je pečenje kikirikija povećalo sadržaj antioksidanata u njima za 22 procenta.

Resveratrol je flavonoid, a ovaj nutrijent poboljšava dotok krvi u mozak, što smanjuje rizik od moždanog udara za 30 odsto.

Stimuliše i oslobađa molekule azot-oksida u sluznici krvnih sudova, koji signaliziraju okolnim mišićima da se opuste i tako se šire i protok krvi se povećava.

On nije samo dobar za zdravlje, već nema ničeg primamljivijeg od arome sveže pečenog kikirikija. On je, uz orahe i druge slične orašaste plodove, pomalo „hirovit” kada je u pitanju pečenje, ali ipak nije tako teško to obaviti.

Da bi smo ispekli kikiriki, potrebna je prethodna priprema pre nego što ga stavite u rernu. Prvo što treba da uradite je da lagano navlažite sirov kikiriki.

Zatim u posudi pomešajte malo brašna i soli i pospite vlažni kikiriki. Dobro promešajte. Brašno će pomoći soli da se bolje zalepi za površinu kikirikija.

Stavite kikiriki u prethodno ugrejanu rernu na 150 stepeni, povremeno mešajući. Za dvadesetak minuta imaćete pečeni kikiriki, koji ćete prepoznati ne samo po primamljivoj aromi, već i po malo izmenjenoj boji kore.

Pročitajte više o koristima putera od kikirikija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest