bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Razlika između kima i kumina

Razlika između kima i kumina

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Začini

Ponekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji.

U stvari, samo sličan koren njihovog naziva i njihovi jaki mirisi su jedine sličnosti između kima i kumina, kao i sama činjenica da su obe biljke začini.

Dobro je postavljati ovakva pitanja i tražiti prave odgovore, jer ima domaćica koje dugo kuvaju i koje smatraju da nema razlike.

Kim i kumin

Ostaje nam da se nadamo da ne koriste oba mirisa, jer ako dodaju kim, gde se stavlja kumin i obrnuto, jelo sigurno neće ispasti onako kako želimo.

Hajde da prvo pogledamo kim. Potiče iz daleke prošlosti, otprilike 3000 godina pre nove ere i kasnije u srednjem veku začin je postao veoma popularan i ušao u Evropu. Biljka kima je visoka oko metar. Ona može biti dvogodišnja ili višegodišnja biljka. Kumin je poznat od davnina. Biljka dostiže visinu od pola metra.

Evo glavnih razlika između ova dva začina koje ćete neizbežno zapamtiti:

1. Kumin je mnogo svetlije boje od kima.

2. Kumin ima mnogo oštriji ukus od kima.

3. Pored toga ova dva začina se koriste za različite vrste jela. Kumin se najviše slaže uz mleveno meso. Pogodan je i za janije od krompira, sočivo. Kim je začin koji se najviše koristi u domaćoj kuhinji za slane grickalice i druge vrste slanih peciva. Pogodan je i za masno i teško meso.

Slano pecivo sa kimom

4. Kim ima aromu anisa, koja je nezaboravna i najčešće se koristi u skandinavskoj kuhinji.

5. Ako dodate kim kao začin, ne možete dodati nikakve druge mirise osim soli i crnog bibera. U suprotnom, jelo neće imati dobar ukus.

6. Što se tiče kumina – zbog izuzetno jake arome, ovaj začin se mora dodavati umereno, inače može u potpunosti da preuzme ukus jela. Dobra stvar kod kumina je što se može kombinovati sa čubrom i origanom, ali pazite na količinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest