bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da lako i brzo očistite ribu?

Kako da lako i brzo očistite ribu?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390130
Sveži šaran

Za čišćenje ribe treba koristiti kuhinjske makaze ili oštar i fleksibilan nož. Budite pažljivi, jer je sveža riba veoma klizava. Ako želite da je držite čvrsto i da se ne posečete, potrebno je da pripremite so i salvetu. Takođe se preporučuje često pranje ruku i ribe pod tekućom vodom.

Prvi korak u čišćenju ribe je uklanjanje krljušti. Čvrsto je držite za rep i ostružite zadnjim delom noža. Krećite se od repa do glave - u suprotnom smeru od krljušti. Uklonite peraja makazama i oblikujte rep kao slovo V.

Sledeći korak je uklanjanje iznutrica ribe. Stavite je na pergament papir. Oštrim nožem isecite stomak i izvadite iznutrice. Budite veoma oprezni sa crevima, jer su često puna crva koji će se u slučaju pucanja rasuti svuda. Sačuvajte kavijar, koji možete pripremiti kasnije.

Nakon što izvadite iznutrice, uklonite i škrge ribe.

Obavezno uklonite crnu cipu u stomaku, koja daje gorak ukus mesu kada seriba priprema.

Ako čistite šarana morate ukloniti sedefastu kost, koja se nalazi na vrhu glave na spoju sa telom. Ova kost daje neprijatan ili gorak ukus jelu.

Riba šaran

Nakon što ste uklonili iznutrice ribe, treba je dobro oprati pod tekućom vodom.

U slučaju da treba da filetirate ribu, nudimo vam dve mogućnosti da to uradite.

Filetiranje preko stomaka: Isecite stomak i uklonite iznutrice. Rastvorite ribu na dasci, koža treba da bude na gornjoj strani. Pospite rep solju i čvrsto ga držite, a zatim snažno pritisnite kičmu da biste spljeskali ribu.

Sada okrenite riblju kožu na dasku na dole. Makazama odsecite rep, a vrhom noža lagano oslobodite kičmu. Isecite je kod glave da biste je oslobodili

Filetiranje preko kičme: Ako želite da napunite ribu preko leđa, morate da je isečete tačno duž kičme od repa do glave. Gurnite nož sa obe strane kičme.

Pažljivo otvorite ribu i uklonite iznutrice i kičmu. Koristeći makaze, isecite kost na glavi i repu.

Ako volite da jedete ribu, preporučujemo vam da isprobate ove ukusne recepte:

- losos u tiganju;

- pečena skuša;

- pastrmka na žaru;

- pohovani tolstolobik;

- punjeni šaran;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest