Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi šarena so

Kako se pravi šarena so

DesislavaDesislava
Početnik
671
Šarena so

Šarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju.

Recepti po kojima se ona sprema su različiti u različitim krajevima zemlje. Postoje ljudi koji ne sedaju za sto bez šarene soli, koriste je kao začin uz gotovo svako jelo.

Najstariji recept za šarenu so sadrži piskavicu, alevu papriku, pečeni kukuruz, pečene bundevine semenke i so. Pre nego što pomešate sastojke, sitno sameljite kukuruz, piskavicu i bundevine semenke.

Nakon toga stavite jedan deo mlevene piskavice, po dva dela od ostalih sastojaka i soli po vašem ukusu. Tako ćete dobiti jednu ukusnu šarenu so koja je čuvena po tome što stimuliše varenje.

Prema drugim receptima u iste sastojke se dodaje i mleveni čubar. Tako što u nekim delovima severne Bugarske prave šarenu so samo od čubra, aleve paprike i piskavice. U Staroj Zagori pak u osnovne sastojke dodaju i mlevenu sirovu piskavicu.

Vremenom recept i sastojci tradicionalne bugarske šarene soli trpe dosta promena na koje su uticali različiti ukusi ljudi.

Pored do sada spomenutih sastojaka možete dodati i neke od sledećih začina kao što su: majčina dušica, mirođija, suvi peršun, bosiljak, ljuta paprika, ruzmarin, origano, beli biber, crni biber i drugi. Kao što smo već rekli, sve je do individualnog ukusa čoveka.

Šarena so je jedan od omiljenih začina skoro svakog Bugarina, ne može se pronaći kuća u kojoj ona nije prisutna. Dodata na toplu pogaču sa maslacem, omiljeni doručak ili sendvič, toplu supu, kuvana jaja i razna druga jela, ona daje jedan neponovljiv ukus koji unosi note bugarske tradicije.

Od starih bugarskih običaja je ostalo da se sa šarenom solju, pogačom i medom dočekuju važni gosti ili novorođenče kako bi njegov život bio sladak i šaren.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest