Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)

Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1481
Divlji beli luk (sremuš)

Sremuš ili divlji beli luk može se pronaći u senovitim planinskim predelima - lako je prepoznatljiv, jer ima karakterističan miris belog luka.

Divlji luk cveta od maja do juna. Listovi i lukovice biljke sadrže eterično ulje, koje je po sastavu slično belom luku.

Zbog svog lepog izgleda, biljka se često definiše kao cveće – ima izdužene listove koji su veoma slični listovima đurđevka. Cvetovi biljke takođe podsećaju na đurđevak, ali se često porede sa dremovcem.

Biljka se često preporučuje kod stomačnih tegoba – pomaže kod dijareje, gubitka apetita, koristi se i kod katara želuca i creva. Sremuš je efikasan i protiv ateroskleroze i hipertenzije, pomaže kod simptoma koji dolaze sa ovim stanjima, kao što su vrtoglavica ili nesanica.

Procvetao stemuš

Redovno ispijanje kuvanih napitaka od biljke povećava amplitudu otkucaja srca i usporava rad srca. Zbog svog baktericidnog delovanja, sremuš je biljka pogodna za lečenje prehlade, gripa, bronhitisa.

Biljka se može piti i ako imate gliste. Pored sremuša i divljeg belog luka, biljka ima još nekoliko naziva - šumski beli luk, sibirski luk, medveđi luk i drugi.

U mnogim delovima zemlje, biljka je poznatija kao medveđi luk, a razlog tome je verovanje da je medvedi jedu posle zimskog sna, jer im čisti stomak, creva i krv.

Čaj od sremuša

Divlji beli luk se koristi ne samo za lečenje zdravstvenih problema. Poznat je i u kulinarstvu – često se dodaje u salate i supe sitno iseckan.

Posebno je pogodan za krompir salatu. Prema rečima kuvara, divlji beli luk može da se koristi u svim jelima, u koja se najčešće dodaje peršun.

Ne preporučuje se samo osobama koje pate od čira ili gastritisa.

U narodnoj medicini sok od listova biljke koristi se i za rane koje teško zarastaju - posebno je efikasan kod gnojnih rana.

Kako je sok divljeg belog luka izuzetno bogat vitaminima, često se preporučuje kao tonik. Ekstrakt biljke takođe dobro deluje protiv trovanja olovom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest