bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno začinite salatu?

Kako da pravilno začinite salatu?

RalitsaRalitsa
Početnik
3
Začinjavanje zalate

Nepravilno začinjavanje salata teškim i nezdravim dresinzima krije u sebi rizik za vaš želudac, a samim tim i za vaše zdravlje. Upravo zbog toga, pazite kakve soseve kupujete u prodavnicama, a u najboljem slučaju - pripremite ih sami.

Prvi korak u začinjavanju miksa namirnica je so. Već možete da pronađete veliki izbor različitih vrsta soli po dostupnim cenama, a prema rečima nekih specijalista, takozvana Himalajska so je mnogo korisnija od tradicionalne soli. Razlog za to leži u činjenici da Himalajska so sadrži natrijum hlorid i čitav niz životno važnih minerala i elemenata za ljudski organizam. Interesantan podatak je, da je ružičasta boja ove soli posledica gvožđa kojeg ima u njenom sastavu.

Preporuka je da salate začinite sveže samlevenom solju.

Pazite prilikom izbora sirćeta. Od balzamika, naprimer, stavite samo nekoliko kapi, zbog njegovog jakog ukusa i arome. Balzamiko je dobar začin za sve vrste povrća.

Jabukovo sirće je takođe dobro. Po ukusu je malo više sladunjavo od vinskog. Obratite pažnju na proizvođača jabukovog sirćeta, jer se ovaj proizvod veoma često falsifikuje.

Pirinčano sirće, ne posebno popularan na našim prostorima, takođe je dobra alternativa za začinjavanje salata.

Nakon soli i sirćeta, na red dolazi masnoća. Ovde maslinovo ulje uvek ima prednost ispred suncokretovog ulja, zbog dokazanih prednosti u kulinarskom i zdravstvenom pogledu. Ipak, nemojte preterivati sa količinama.

Ako želite da pripremite domaži dresing, najbolje je da koristite ekstra devičansko ulje ili devičansko ulje. Postoje i različiti načini da začinite maslinovo ulje biljkama, pre upotrebe.

Začiniti salatu

Za začinjavanje salata možete da računate i na laneno ulje, veoma bogato Omega-3 masnim kiselinama.

Po želji, u salate možete da dodate i kiselo mleko. Ono je izuzetno odgovarajući dresing za zelene namirnice. Prema sastavu salate, možete da dodate još i senf, majonez ili med.

Orasi ili drugi orašasti plodovi, takođe daju bogat ukus i lep izgled salatama.

Po želji, salate možete da začinite i sa svežim ili sušenim biljem, prema vašem ukusu.

Ne zaboravite da salate morate da začinite neposredno pre posluženja i da ih konzumirate odmah nakon toga. U suprotnom, izgubićete veliki deo korisnih sastojaka u njima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest