bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Crno sočivo Beluga - šta treba da znamo

Crno sočivo Beluga - šta treba da znamo

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Crno sočivo beluga - šta treba da znamo
Fotografija: Febdec

U poređenju sa tradicionalnim i narandžastim sočivom, crno sočivo Beluga nije baš popularno kod nas - pritom veoma nezasluženo. Osim toga što se odlikuje specifičnim i zanimljivim ukusom, kao i zasićenom aromom, ono je i veoma korisno.

Salata napravljena od sočiva ili kao garnirung, crno sočivo može da se pretvori u suptilan akcenat u vašem jelovniku.

Pogledajte koje su osobenosti crnog sočiva, koje treba da znamo, kao i koristi sočiva Beluga.

Poboljšava metabolizam i deluje kao antioksidans

Crno sočivo je korisno u menopauzi

Iako smo navikli na čitamo slične definicije o suplementima, u ovom slučaju one su u potpunosti validne za crno sočivo. Njegova zasićena tamna boja je zbog specifičnih biljnih flavonoida antocianina, koji deluju detoksikirajuće na organizam. Zajedno sa tim njegova konzumacija stimuliše metaboličke procese, daje korisnu energiju, može da reguliše nivo šećera u krvi i nosi dodatne zdravstvene koristi koje su zbog mnoštva korisnih materija u njemu.

To su proteini, vlakna, gvožđe, vitamin B, A, E i C, a takođe i minerali mangan, fosfor, magnezijum. Posebno dragoceno je prisustvo fitoestrogena u sastavu crnog sočiva - biljni ekvivalent ženskog hormona estradiola koji se drastično smanjuje za vreme menopauze. Zato se njegova konzumacija u ovom periodu snažno preporučuje sa ciljem smanjivanja simptoma ovog teškog prelaznog perioda.

Niskokalorično i niskomasno

Iako sadrži sve ove korisne materije, crno sočivo ima nizak sadržaj kalorija - ne više od 300 kalorija u 100 grama proizvoda. Masti u njemu su takođe oskudne. Ovo ga čini nezamenjivom hranom za vreme različitih dijeta i režima za mršavljenje. Zajedno sa tim, kalorije u njemu nisu "prazne" zahvaljujući upravo velikom sadržaju veoma dragocenih materija.

Kuvanje crnog sočiva Beluga

Salata sa crnim sočivom beluga
Fotografija: Ivi Vacca

Prilikom kuvanja crno sočivo čuva svoj omotač i celovitost, za razliku od drugih vrsta sočiva koje se bukvalno raspadaju nakon kuvanja. Iz tog razloga savršeno je za pravljenje salata i garnirunga.

Druga, ne manje ukusna varijanta je da se posluži skuvano u laganoj aromatičnoj supi od sočiva ili janiji od sočiva. Njegov atraktivan izgled i pikantan ukus čine ga odgovarajućim za spremanje jelovnika sa gurmanskim jelima, prefinjenim jelima i veganskim receptima.

Bilo bi dobro pre spremanja, slično drugim vrstama mahunarski i žitarica, da se sočivo stavi u vodu na nekoliko sati. Tako će se brže skuvati i lakše će se svariti. Kuvanje crnog sočiva oduzima do 40 minuta, ali pratite.

Crno sočivo Beluga se odlično kombinuje sa šargarepom, krompirom, lukom i svim ostalim povrćem. Može da se začini začinima po izboru, tako što njegov ukus postaje još pikantniji u kombinaciji sa karijem, kurkumom, ljutom alevom paprikom, crnim biberom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest