bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Koraci ka savršeno pečenoj svinjetini

Koraci ka savršeno pečenoj svinjetini

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
Pečena svinjetina

Pečena svinjetina je jelo koje je pogodno za dočekivanje rodbine i gostiju. Ona se lako i brzo sprema. Savršena pečena svinjetina mami hrskavom koricom i poslužuje se sa sosom od pečuraka i vinom.

Jedan od najvažnijih uslova za pečenu svinjetinu je što se meso obavezno servira dobro ispečeno. Nedopečena svinjetina predstavlja rizik za zdravlje. Za taj cilj komadi svinjetine se peku u rerni sa ili bez kostiju - po izboru. Proces je spor, posuda u kojoj se meso peče se ne poklapa.

U prodavnici birajte sveže mleko. Čuva se u zamrzivaču. Kada se kuva, prvo se ostavlja u frižideru da se odmrzne, nakon čega se vadi i ostavlja se da dostigne sobnu temeraturu. Za meso ispod 2 kg dovoljno je 12 sati u frižideru, za ono do 3 kg - 24 sata, a za veće količine potrebno je otprilike 60 sati.

Vreme pečenja svinjetine varira u zavisnosti od toga da li meso ima kost, da li je očišćeno od kostiju ili uvijeno u rolat. Meso koje ima kost peče se 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Za svaki dodatan kilogram mesa dodaje se po sat vremena pečenja.

Meso očišćeno od kostiju ne treba dodatno da se peče. Ako je meso uvijeno u rolat, svako parče se peče na otprilike 200 stepeni, po 30 minuta tako što se svaki sledeći kilogram peče po još 50 minuta.

Često se proverava da li je meso gotovo. Ako su sokovi bistri kada se izbocka štapićem, ono je savršeno ispečeno.

Svinjetina

Da biste spremili tri porcije pečene svinjetine, biće vam potrebno: 600 g svinjskog mesa, crni biber, 250 g pečuraka, ½ glavice luka, 4-5 supenih kašika ulja, 2 supene kašike brašna, 1 šolja belog vina, 1 šolja vode ili sos iz pečenja, ½ kašičice soli, ½ kašičice crnog bibera, limunov sok

Način pripreme: Komad svinjetine se dobro istrlja crnim biberom i stavlja se u posudu sa mašću i vodom. Odozgo se pokriva aluminijumskom folijom. Stavlja se da se peče na 200 stepeni 40 minuta.

Kada je gotovo, folija se skida. Periodično se okreće tako što se zaliva sosom. Pečenje se nastavlja dok se ne formira zlatkasta korica. Kada se to desi, vadi se i pokriva se aluminijumskom folijom.

Pečurke i luk se sitno iseckaju i sotiraju se u prethodno zagrejanom ulju. Dodaje se brašno i razređuje se vinom i vodom. Začinjava se solju i crnim biberom i kuva se dok povrće ne omekša, otprilike 10 minuta. Sos se skida sa ringle i začinjava se limunovim sokom.

Meso se seče na tanke kriške i raspoređuje se u tanjire. Odozgo se zaliva sosom, dekoriše se crvenim povrćem i poslužuje se toplo.

Ako volite da jedete pečenu svinjetinu, predlažemo da probate recepte za:

- svinjetinu na roštilju;

- svinjske ražnjiće;

- i svinjski rolat;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest