bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koja visokokalorična hrana je zdrava, a koja štetna

Koja visokokalorična hrana je zdrava, a koja štetna

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
12
Visokokalorične korisne namirnice

Sigurno se mnogi od nas pitaju da li je moguće da se hranimo proizvodima koji su visokokalorični i u isto vreme da se ne brinemo o svom zdravlju i u velikoj meri o svojim kilogramima. U većini slučajeva ovi proizvodi nisu ni skupi.

Nudimo vam spisak sa nekim visokokaloričnim, ali zdravim proizvodima.

Sušeno voće

Sušeno voće ima visok sadržaj šećera, što samo povećava impresivnu količinu kalorija koju ovi ukusni delikatesti poseduju.

Orašasti plodovi i semenke

Bogati proteinima i u većini slučajeva antioksidansima, orašasti plodovi su jedan od odličnih dodataka u vaš režim ishrane. Oni su puni vitamina, minerala i vlakana. Između ostalog, oni su dobri za srce i cirkulaciju krvi. Prema mnogim zdravstvenim organizacijama 50 g oraha na dan značajno smanjuju rizik od srčanog udara.

Avokado

Avokado je visokokaloričan, ali koristan

Pokušajte jednom nedeljno da jedete po jedan avokado - ako je veliki, podelite ga na 2-3 porcije i konzumirajte ga 2-3 dana. Bogat je vitaminom K, dijetalnim vlaknima i kalijumom. Jedan avokado srednje veličine sadrži 161 kaloriju.

Sir

Sadrži kalcijum i protein, kao i zasićene masti. 40 g sira na dan je zdrava količina.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je kalorično

Maslinovo drvo je najstarije kultivisano u svetu, a od njega se proizvodi maslinovo ulje. Masline i maslinovo ulje su dobri antioksidansi i imaju visok sadržaj vitamina A, B, D, E i K. Vitamin K pomaže u sprečavanju unutrašnjeg krvarenja i smanjuje menstrualno tečenje. Od životnog značaja je za pravilno funkcionisanje jetre. Pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. U zavisnosti od sorte maslina, ulje može da ima i dosta visok sadržaj cinka, gvožđa, luteina (u malim količinama pomaže celokupnom zdravlju organizma).

Smeđi pirinač

Dosta zdrav proizvod koji pored toga što sadrži mnogo vlakana i proteina, ima i visok sadržaj kalorija. Jedna posuda kuvanog pirinča sadrži 216 kalorija, tako da česta konzumacija može da dovede i do blagog dobijanja na kilogramima.

Šećer i proizvodi sa šećerom

Šećer je vosokokaloričan

Šećer i proizvodi sa šećerom, belo brašno i hrana od testa, so, sosovi, gazirana pića, svinjsko meso, viršle i kobasice, čips i alkohol ostaju najštetnija hrana.

Neka ne zaboravimo da je beli rafinisani šećer veoma štetan. Štaviše - osim šećera, proizvodi od šećera su puni i boja, aroma i različitih hemijskih dodataka. Gojaznost, dijabetes, pokvareni zubi, artritis, su samo deo bolesti koje može da izazove preterana upotreba belog rafinisanog šećera. Zdravije će biti da ga zamenite voćem, medom ili barem smeđim šećerom.

Belo brašno i hrana od testa

Hleb i proizvodi napravljeni od belog brašna (kifle, francuski hleb, keks itd.) usporavaju varenje. Oni su jedan od osnovnih razloga za razvoj bolesti gastrointestinalnog trakta. Preporučujemo vam da zaboravite na belo brašno i da ga zamenite integralnom hranom.

So

Preterana upotreba soli dovodi do bolesti srca i bubrega. Smanjuje i imunološku zaštitu od prehlada. Bolje je da je zamenite začinima i biljkama.

Sosovi (majonez, kečap, senf i drugi slični)

Štetni sosevi

Ovo su hemijsko-kalorijske bombe koje nemaju mesto na vašoj trpezi. Kupovni sosovi, umaci itd. mogu da budu uzrokovani različitim vrstama raka zbog velikog broja konzervanasa i poboljšivača sastava.

Gazirana bezalkoholna pića

3 u 1 tempirana bomba - šećer, konzervansi i gasovi. Gazirano je razlog nagomilavanja viška kilograma i gatrointestinalnih oboljenja. Pijte više vode, čaja i ceđenih sokova.

Čips

Čips treba da ima posebno mesto na spisku sa najštetnijom hranom. Ovaj miks ugljenih hidrata i masti, obavijen veštačkim poboljšivačima i sličnom količinom soli, pravi je izazov za vaš struk i zdrav život. Čips je najbolji prijatelj gojaznosti.

Ukolio želite zdravu alternativu za štetnu hranu, često pripremajte:

- zdravu grickalicu;

- domaće namaze;

- korisne smutije;

- deserte bez šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest